Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че във вторник тя и президентът на Украйна Володимир Зеленски са се договорили да проучат начините за разширяване на подкрепата на МВФ за Украйна и за изграждане на пълноценна програма за финансиране, предаде агенция Ройтерс.

Георгиева съобщи това на събитие, организирано от Центъра за глобално развитие. Тя каза, че със Зеленски са се договорили мисия на МВФ да се срещне с украинските власти през следващите седмици, за да работят по "по-дълбок път на ангажираност".

Кристалина Георгиева посочи, че МВФ работи и за осигуряване на одобрение от борда на директорите за предложение, насочено към разширяване на спешната помощ за Украйна и други държави, изправени пред спешни проблеми с платежния баланс поради войната на Русия срещу Украйна.

Новият "прозорец за продоволствен шок" в Инструмента за бързо финансиране на МВФ ще осигури на Киев приблизително същия размер на финансиране като този през март в размер на 1,4 млрд. долара, каза Георгиева и допълни, че нуждите на Украйна са нараснали след първото отпускане на спешно финансиране.

Георгиева каза, че Зеленски също така е изразил интерес към това как фондът може да работи с други институции, за да осигури политическа подкрепа за Украйна.

Алфред Камер, директор на европейския отдел на МВФ, и неговият заместник Джули Козак ще се срещнат с украински официални лица в босненската столица Сараево тази седмица, съобщи говорител на МВФ, цитиран от Ройтерс.

В Туитър Зеленски написа, че е разговарял с Кристалина Георгиева и ѝ е благодарил за "отпускането на 1,4 млрд. долара допълнителна подкрепа. Зеленски допълни, че двамата са обсъдили бъдещо сътрудничество за повишаване на финансовата стабилност на Украйна.

През последните месеци Зеленски и други украински официални лица показаха разочарование от бавния според тях напредък към по-голям финансов пакет, припомня Ройтерс.

През юли управителят на централната банка на Украйна Кирило Шевченко заяви пред Ройтерс, че Киев иска от МВФ 15-20 млрд. долара за две или три години - сума, която би поставила Украйна доста над "лимита за изключителен достъп" на фонда за отпускане на заеми.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал заяви на конференция в неделя, че МВФ е бил "много пасивен" в отговора си на искането на Украйна до момента. Шмигал каза, че фондът е отпуснал на Киев 17 млрд. долара след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., но този път се бави. По думите му Украйна работи в тясно сътрудничество със САЩ, Германия и други партньори, но МВФ е важен "обединяващ фактор".

"Много е важно МВФ да бъде на борда с неговото лидерство и партньорство", заяви украинският премиер.