Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова днес в реч държавите и институциите да "действат сега и заедно", заради нарастващия риск от рецесия в света, предизвикан от взаимосвързаните икономически сътресения, предаде Франс прес.

Финансовата институция ще публикува във вторник прогнозите си за растежа за идната година и те ще бъдат коригирани към понижение, заяви Георгиева в речта си в Джорджтаунския университет.

МВФ ще намали прогнозата си за растеж за 2023 г. от 2,9%, което е четвъртата ревизия надолу тази година, когато публикува своите прогнози за световната икономика следващата седмица. Глобалният кредитор ще остави непроменена сегашната си прогноза за растеж от 3,2% през 2022 г., каза тя и не посочи число за новата прогноза за 2023 г.

По думите й перспективите за глобалната икономика се влошават заради шоковете, причинени от пандемията от COVID-19, руската инвазия в Украйна и климатичните бедствия на всички континенти, и може да се влоши.

Кристалина Георгиева поддържа изцяло действията на централните банки срещу инфлацията, но предупреди за възможни рискове от "твърде силното и твърде бързото" затягане на паричната политика, което би могло "да потопи редица икономики в продължителна рецесия".

"Преживяваме фундаментална промяна в глобалната икономика, от свят на относителна предсказуемост... към свят с по-голяма уязвимост - по-голяма несигурност, по-висока икономическа нестабилност, геополитически конфронтации и по-чести и опустошителни природни бедствия", каза тя, цитирана от Ройтерс.

Георгиева каза, че старият ред, характеризиращ се с ниски лихви и ниска инфлация, отстъпва място на такъв, при който "всяка държава може да бъде изхвърлена от курса по-лесно и по-често".

Тя каза, че всички най-големи икономики в света - Европа, Китай и Съединените щати - сега се забавят, което намалява търсенето на износ от нововъзникващи и развиващи се страни, вече силно засегнати от високите цени на храните и енергията.

Войната в Украйна и глобалните икономически рискове ще доминират следващата седмица на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, които събират финансови министри и централни банкери от цял ​​свят, предаде Ройтерс.

МВФ изчислява, че страните, представляващи около една трета от световната икономика, ще претърпят поне две последователни тримесечия на свиване тази или следващата година, посочи Кристалина Георгиева.

"И дори, когато растежът е положителен, ще се почувства като рецесия поради свиването на реалните доходи и нарастващите цени", каза тя.

Като цяло МВФ очаква глобалното производство да се свие с 4 трилиона долара от сега до 2026 г. Това е приблизително размерът на германската икономика и е "огромен неуспех", добави шефът на МВФ.

Несигурността остава висока и са възможни нови икономически сътресения, каза Герогиева. И предупреди, че високите нива на дълга и опасенията за ликвидността могат да засилят бързото и нередовно преоценяване на активите на финансовите пазари.

Георгиева каза, че инфлацията остава упорито висока, но централните банки трябва да продължат да реагират решително, дори ако икономиката се забави.

Фискалните мерки, приети в отговор на високите цени на енергията, трябва да бъдат целеви и временни, каза тя.

"С други думи, докато паричната политика удря спирачките, не трябва да имате фискална политика, която натиска газта. Това би довело до много грубо и опасно пътуване".

Кристалина Георгиева призова за по-голяма подкрепа за нововъзникващите пазари и развиващите се страни. Отбеляза, че високите лихви в развитите икономики и силният долар са предизвикали изтичане на капитали. Вероятността от изтичане на средства се е повишила до 40%.

Шефът на МВФ също така призова Китай и частните кредитори - които държат лъвския дял от глобалния дълг - да се справят с риска от разширяваща се дългова криза в нововъзникващите пазари.