Кристалина Георгиева настоя банките да продължат да вдигат лихвите

Процентите трябва да вървят нагоре, докато икономическата активност достига пълния си потенциал, а инфлацията се стабилизира

Обратно в новината

Коментари - Кристалина Георгиева настоя банките да продължат да вдигат лихвите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви са тези лихви? В момента ипотечните лихви в САЩ са над 7,05%

Сталинка е пример ,как "интересът клати феса".... Изучена при "соца".... Сега на върха на капитализма.....

а какво ще правят тези измислени пари, след като никой няма да взема кредит, даже и задника няма да могат да си изтрият с тях... какви ги плещеш??

Начин за ответна регулираща реакция на повишените цени на енергийните суровини, е повишаване на лихвените равнища. Така се извършва пренос от икономически стоки с висока инфлация, към икономически стоки с ниска инфлация. Крайния резултат е: вписване на България в общата тенденция на европейския пазар, който едновременно е и купувач на стоки с произход България. Понеже не сме значим икономически фактор, инфлационната ни тенденция е по-скоро в резултат от общата тенденция, но поради огромният брой икономически буфери в ЕС, обратния внос на сигурност в този сектор, води в крайна сметка и на стабилизация в българската икономика, която стабилност е по-добрия вариант, съпоставено в случай, че разчитахме само на собствените си фундаментални фактори. Така едновременно, и се вписваме в дружното охлаждане на икономиките, и разчитаме на внос на сигурност, която ще е допълнителна гаранция за плавно и пълноценно вливане в европейските структури. За момента лихвите по депозитите са нулеви защото се намираме в период на компенсация след лихвени равнища - ефективно надскачащи инфлацията (дефлационни процеси 2010-2018 г.). Това е ситуация в която много трудно би могло да се говори за инфлация, защото тя е на годишна база, а в момента ползваме финансов чадър с позитивен икономически ефект от посочения предходен период.

Повишаването на лихвите (по кредити от стопански лица), води по принцип до оживяване на икономиката, като така се постига паритет с инфлационните процеси; но в този период на по-скъпи суровини, подобен подход в Европа се самостопира от нарасналите начални разходи. Т.е. лихвите не могат да нараснат значително, а при ниски лихви не може да се говори за инфлация, която в дадения случай е на годишна база, която обаче се включва в скобите на продължителния положителен икономически ефект подготвен от икономическият значимо дълъг период с дефлация.

Както Кристалина съобщава - през зимния период на 2022-23 г. половината европейски държави ще са в условията на две поредни тримесечия с рецесия (малко по-трудно намиране на работа, както и понижена икономическа активност). Това е фаза от икономическия цикъл, която поради свързаността на икономиките се комбинира с взаимопомощта на държавите, които към въпросния момент са в относителен възход. Поради това, че един от начините за омекотяване на спадът е чрез потреблението на ресурс (газ за домакински цели), цените на синьото гориво като цяло се повишиха (надскачане възможности на държавите добиващи газта). Сега сме към края на запълване на складовите контейнери, и скоро цените на газта отново ще се стабилизират на по-ниски нива. След това държавите без значим икономически спад, ще започнат покупки на стоки от държавите с по-високо потребление на газ - като така ще се уравнят икономическите цикли в Европа. Това е в значима степен омекотено поради необичайно по-топлите условия в южните държави на европейския континент (включително и България). Сега се залага много важна взаимовръзка, като се уеднаквява (изравнява) цената на газта за домакински цели и електрическия ток за домакинствата. Това е допълнителен буфер пред процесите през следващата зима, която няма да е толкова благосклонна по отношение на температури, но описаните по-горе икономически процеси и взаимовръзки ще бъдат почти същите.

Добре де, щом Кристалина казва - ще вдигаме лихвите. Ама по кретитите само, нали?! Друг е въпросът как с предлаганото от ЕЦБ лихвено повишение 0,75% ще борим 20% инфлация.

В Булгаристан не се вдигат лихвите и инфлацията затова е огромна

ми оная работа, без евтини енергийни ресурси . Не стая майка да печаташ пари само без покритие нон-стоп и да си мислиш че няма проблем. Въпроса е кога на всички ще им писне на уя.

Ей, овца, що не забраниш на краварите да печатат долари без покритие??? Аз кво съм виновен, че разрешавате на водещата валута да бъде печатана без златно или каквото и да е покритие???

Такива УФСИ нарочно са ги поставили на набедени за важни постове, които всъщност са синекурни и безсмислени. Да дрънкат глупости и да харчат безумни пари за кефа си, с което да дразнят до вбесяване нормалните хора. На тях, в частност на тази баба, изобщо не им пука, че стават за резил, щото те на резил търпят много. И са убедени, че са над тези, с които се гаврят.

Ти не се свениш да демонстрираш колко си тъп, а?

Тези от Давос продължават да съсипват икономиката. Ама Кристалина Георгиева е български гражданин, може би има начин да я осъдим за диверсия и предателство на родината?

не забравяй, че ако това е възможно, може и теб да съдим по същата процедура.

Аз настоявам баба ви Сталинка да бъде закачена с главата надолу и оставена да виси.