Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е единственият кандидат за наследник на този пост. Това обяви днес административният съвет на базираната във Вашингтон институция в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Административният съвет ще продължи с процеса на номиниране, като членовете ще интервюират г-жа Георгиева. Целта е да се завърши възможно най-бързо процедурата до края на април", се посочва в комюникето.

Кристалина Георгиева бе номинирана от управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Той  направи това от позицията си на управител на МВФ за България.

Тя получи подкрепата на белгийския министър на финансите Ван Петегем (Белгия е ротационен председател на ЕС) от името на министрите на финансите на ЕС.

През последните няколко дни беше изразена широка подкрепа и извън Европейския съюз, което е резултат от успешното лидерство и дейност на Кристалина Георгиева в полза на всички държави членки на МВФ.

По традиция постът на управляващия директор на МВФ се заема от представител от Европа, а този на Световната банка - от такъв от САЩ. Затова подкрепата на европейско ниво е ключова за дадена номинация, като окончателното решение се взима от Съвета на изпълнителните директори на фонда, който е съставен от 24 души, представляващи гласовете на отделните страни членки.

Фондът е стабилен кораб, преминаващ през бурни води, и ще бъда благодарна на членовете, ако ме изберат да бъда капитан на този кораб за втори път", заяви наскоро в интервю за Ройтерс Георгиева.