Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя напълно предложението първият ден от болничните да не се заплаща. От работодателската и бизнес организация припомнят, че това е тяхно искане, "направено много отдавна - веднага след приключването на световната финансова и икономическа криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка".

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е мярка срещу злоупотребите с болнични, която съществува в много европейски страни. Как да плащаме, когато цял свят видя злоупотребите в пазарджишката болница и системата на ТЕЛК като цяло, изтъкват от КРИБ.

Като работодателска и бизнес организация смятаме, че това е първа стъпка към цялостното решение на проблема с болничните, се кзв в заключение на декларацията на КРИБ.

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща беше одобрено по-рано днес от управляващата коалиция. Коалицията се договори и по още три въпроса: минимална пенсия от 250 лева от 1 юли 2020 г.; приобщаване на децата от ниско социални слоеве към образователната система; създаване на фонд от 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища.