Споразуменията по зърнената сделка престанаха да действат, тя е спряна. Това обяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

"Всъщност черноморските споразумения престанаха да важат днес. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, която се отнася до Русия, не е изпълнена досега. Следователно действието й е прекратено ", обясни говорителят на Кремъл.

Пред руската агенция говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че Русия официално е уведомила Турция, Украйна и ООН за възраженията си срещу продължаването на сделката, която бе сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, като позволи украинското зърно, блокирано от руско-украинския конфликт, да бъде изнасяно безопасно. Споразумението беше удължавано няколко пъти, но изтича днес. Русия от месеци твърди, че условията за неговото удължаване не са били изпълнени.

Москва отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени.

"Веднага щом руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка", подчерта Песков.

Той заяви, че решението да не се поднови споразумението не е свързано с нападението тази нощ срещу моста между Русия и Крим, което той нарече "терористичен акт" и за извършването на което обвини Украйна.

От своя страна украинските военни предположиха, че нападението може да е провокация от страна на самата Русия, но украинските медии цитираха неидентифицирани източници, според които службата на сигурност на страната и ВМС стоят зад експлозиите.

"Това са абсолютно несвързани събития. Още преди терористичната атака позицията беше обявена от президента Путин", посочи още говорителят на руския държавен глава.

Кремъл също така заяви, че ще предприеме действия, които да не позволят повторение на атаката срещу Кримския мост.