"Опитваме се да защитим най-незащитените - около 500 хиляди души, които получават минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази. Тези 750 лева минимална заплата - вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас". Това заяви в ефира на Нова тв президента на КНСБ Пламен Димитров.

Според него държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда.

"Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база - по данни на НСИ. Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид - минималната заплата трябва да стане поне 730 лева".

Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база.

"По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем поне с толкова", посочи Димитров. Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с едни 15 на сто. 

"Трябва да се гарантира, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно - през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане", категоричен е той.