Министърът на финансите Валери Белчев предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

Предлагаме да внесем в следващия бюджет увеличение на минималната работна заплата и тя да стане 710 лв., заяви днес в Министерския съвет служебният министър на финансите Валери Белчев.

Над 750 хиляди души у нас работят на минимална работна заплата. Те сега получават 650 лв., които, по думите на Белчев, са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство.

Предлагаме увеличение на детските надбавки, както и промяна в правото на получаването им. Всеки гражданин с доход до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20 процента, съобщи Белчев. Oт 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лв. за две. Според него това е сериозно увеличение.

Значително увеличаваме майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст, като те се повишават от 380 на 650 лева, съобщи още Белчев. (За втората година майчинство, за първата се полага 90 на сто от заплатата.)

По отношение на пенсиите смятаме да предложим, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, които са в момента. Но това би означавало едно средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева, информира министърът.

Правителството предлага в следващите шест месеца добавката към пенсиите от 120 лева да се запази. Ще бъдат запазени и другите анти ковид мерки - за същия период.

Базовият проект за бюджет е подготвен. В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме една седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в Тристранния съвет.

По план на 16 декември ще поканим социалните партньори и след това ще го внесем в Министерския съвет, каза финансовият министър.

Има политически сили на мнение, че трябва да оставим това на редовен кабинет, но ние сме длъжни да спазим сроковете и да предпазим от рискове, коментира Белчев.

Министерството на финансите положи всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента, заяви още министърът.

Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението. Предвид тревожните икономически параметри, нивата на инфлацията са в рамките на допустимото, коментира Белчев.