КНСБ: Заплатите трябва да се вдигнат с между 12 и 15%

Минималната заплата трябва да стане поне 730 лева, заяви Пламен Димитров

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

като е толкова нефелен с приказките си?! За какво му служи главата та дори не се усеща какви ги приказва!

Е как да вдигнат заплатите? Нали трябва да се подпомагат онези сноби от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), че плашат с фалити. Не мога да повярвам как милиардери и милионери реват за пари, когато някои от нас се чудим как да преживяваме и от къде да спестим, пък и празници идват и ние сме хора.

Вдигането на заплатата неозначава че след това ще си купуваш повече неща , защото разходите за труд се калкулират в крайният продукт. Ако ти с 800 лв си купуваш същото количество стоки каквото си купувал с 700 лв то каква ти е ползата от по-високата заплата ? Целта не е да вдигаш цифрите а да вдигаш покупателната способност.

Ами какъв е смисъла да се вдигат заплати с 10-15% като цените после на всичко ще скочат с 10-15%

Не 12-15%, а 100-150%.

Значи една проста сметка. Да предположим, че искаш 100% увеличение и работиш в селската мандра. Заплатата ти е 1200 с осигуровките. Сиренето, което правите е 12лв. кг. От 1-ви Януари заплатата ти става 2400 лв. А мандрата трябва да продава сиренето на поне +50-60% отгоре. Само, че бабата на село вика много скъпо и престава да купува от вас. Мандрата затваря и ти си съкратен. Отиваш на борсата и викаш..ебаси тъпата държава!

Точно! За да има полза от вдигането на заплатата трябва да се заобиколи калкулацията на разходите за труд в/у цената на крайният продукт , но това едва ли може да се случи или ако е възможно то ще е за сметка на по-некачествени суровини което ще се отрази на качеството на продукта. Затова безцелното вдигане на заплатите без да се вдига покупателната способност е игра на цифри без ефект за работещите

Затова се увеличава не заплатат на работещите в реалния сектор, а в администрацията.