Принципът осигурителен принос-права не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е предмет на коалиционно споразумение или някой вчера е решил, че трябва да преизчислява пенсиите. Раздаване на едни пари без експертни изчисления, преизчисляване на пенсиите ще доведе до демотивиране на хората и увеличаване на недекларираната заетост. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на КНСБ в Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд, предаде БТА.

"Хората трябва да бъдат убедени, че ще получават, съответстващо на това, върху което се осигуряват, а не да бъдат мотивирани да са в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките доброволно" допълни Димитров. "Политици, долу ръцете от пенсионната система, 20 години правим пенсионна реформа и там не пише за преизчисляване на пенсиите", заяви Димитров. Той уточни, че не е против пенсиите да се увеличават ежегодно и с по-висок процент от швейцарското правило. КНСБ иска и всяка година стаж да има и по-голяма тежест в пенсионната формула, като така ще се получи средно с около 10 процента увеличение на пенсиите за всяка десета от коефициента.

По думите на лидера на КНСБ системата на социално осигуряване дава това, което си внесъл в нея, а тази на социално подпомагане дава допълнително, за да не получава никой по-малко от прага на бедност - 369 лева.

Как ще преизчислят пенсиите

Наскоро министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че в управляващата коалиция се обсъждат поне три варианта за преизчисляване на пенсиите. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. По-добре е да направим преизчисление на пенсиите, отбеляза министърът.

"В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно - със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това", обясни по bTV на 17 септември Сачева.

През август правителството направи промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, според които, когато човек подаде едновременно заявления за отпускане на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване ще се извършва през следващата година от първо число на следващия месец, в който е било подадено заявлението. Според друга промяна, времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждането му, предвижда друга промяна. Друга новост засяга случаите, при които работещ пенсионер спре да се труди и да се осигурява за определен период. Тогава, ако до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за осигурителен стаж и/или доход на лицето, а за самоосигуряващите се - за внесени осигуровки, от НОИ ще издават разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията.

Докъде ще стигнем в сивата икономика

По данни на МОТ от 2016 година около 2 млрд. души в света или повече от 61 на сто са в неформалната икономика. За България делът на сивата икономика в БВП е около 21 процента по данни на НСИ, подобни са и данните на АИКБ, посочи лидерът на КНСБ. Той допълни, че сивата икономика в България произвежда около 23 милиарда лева. Тези пари са извън обхвата на публичните финанси и на социално-осигурителната и здравните системи.

Пламен Димитров прогнозира, че в условията на пандемия ще вървим още повече в сивото. Бюджетът губи около 400 милиона на година от недекларирана заетост по данни на АИКБ. В България недекларираната заетост е около 16 процента, малко по-ниска от други държави в ЕС. Пикът е в Полша и Румъния. Чехия и Унгария са с по-нисък от нашия процент.

Недеклариран труд в България се полага главно от наемни работници, само 3 процента са самонаетите.

16-20 процента от населението в страната е закупувало недекларирани стоки и услуги, 5-10 процента са упражнявали недеклариран труд, 6-14 процента са получавали заплата в плик, посочи Димитров. Най-много недеклариран труд има в селското стопанство, услуги, строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия. Причината са ниски заплати и липса на контрол от властите - 53 процента от хората смятат, че е малък рискът да бъдат хванати.

Недеклариран труд има и в светлата икономика - голяма част от работниците там са с регистрирани договори и получават осигуровки, но имат и сиви отношения - допълнителни заработки извън трудовите и осигурителни отношения, посочи Димитров. Такива отношения има често в шивашката индустрия.

КНСБ ще настоява за законодателни промени, така че да няма възможност за работодатели, които не са на светло да имат достъп до публичен ресурс и обществени поръчки. Публичният ресурс трябва да отива само в изрядните работодатели, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще има ли ваучери за услуги в дома

Синдикатът възобновява и идеята от 2014 година за ваучери за услуги в дома. Ваучерите за услуги в дома са идея, която работи успешно във Франция, Холандия и Белгия. Чрез нея ще се създаде възможност за ползване на домашни помощници за почасово или целодневно отглеждане на деца, възрастни чрез ваучери, или за ползване на услуги (водопроводни, електрически, строително-ремонтни) в домашна среда. Така в бюджета и в данъчната система ще влязат повече средства, смята президентът на КНСБ.

Какви сигнали постъпват в КНСБ

От КНСБ изнесоха и информация аз мобилното приложение VOX КНСБ, което стартира през юни 2019 г. и към настоящия момент има 100 000 сваляния. Общо сигналите в приложението са 108, като 102 от тях са негативни, а 6 са позитивни. Към настоящия момент 62 от сигналите са препратени към институциите (46 към ГИТ , 9 към НАП и 7 към КЗП).

Най-много негативни сигнали има в областта на търговията и услугите - 64, а в туризма, хотелиерство и транспорт - 20.

От приключилите сигнали с отговор на институциите има 17 сигнала, по които е констатирано нарушение и по което са предприети мерки към фирмите и институциите. Най-много са негативните сигнали за неплащане на заплати и осигуровки - 26 броя, следвани от извънреден труд, заплата в плик и други.