1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ за издръжка на живота - това сочат данните от изследването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие на годината.

За издръжката на тричленно семейство с едно дете, при двама работещи родители, вече са необходими 2282 лева, и то без да си позволяват луксозни харчове през месеца, сочат още изчисленията на синдиката. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с малко над 4%, което на годишна база е ръст от 15,6 на сто, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни м.г. на месец, за да може да покрива необходимите средства за издръжка, които са нарасналите по определени категории - хранителни, нехранителни стоки и т.н. А, за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече", коментира Димитров, цитиран от БНР.

Пламен Димитров прогнозира, че инфлацията ще достгне до 20%.

"Кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв. допълнителни приходи над актуализираните приходи от бюджета. Те трябва да бъдат предмет на втората актуализация заедно с бюджета за 2023 година октомври месец, независимо дали има правителство или не", каза още Димитров. Това трябва да направи служебният кабинет, както направи предишният служебен кабинет миналата година, допълни президентът на КНСБ.

Инфлацията в България и ръстът на основни стоки и услуги бележат двукратно, а някъде и трикратно по-високи от средноевропейските нива на поскъпване, коментира президентът на КНСБ. По думите му се купуват стоки, чиито цени растат "необосновано в много от случаите".

Димитров даде пример с бензините и дизелите.

"Не стана ясно защо ръстовете при нас са по-високи", допълни той. Според синдикалния лидер 2/3 от инфлацията е дошла отвън, а другата трета си е наша.

"Не е ясно дали е обективна, стъпила върху производствени фактори", отбеляза Димитров. Според него спекулативният елемент е сериозен и регулаторите в България трябва непременно да се заемат с него. "Не може на 1,10 лв. да се изкупуват черешите в Кюстендилско, което на 100 км от София, а в София кюстендилските череши да струват 5 лева на магазина, даже бяха и повече", каза Димитров, съобщава БТА.