Най-големите икономики в ЕС обявиха данните за растежа през второто тримесечие: Германия, Франция, Италия, Испания. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е останал непроменен през второто тримесечие, след като нарасна с 0,8 на сто през първите три месеца на годината. Това се случва в условията на рекордна инфлация, която оказва натиск върху потребителите и промишлеността, сочат официални предварителни данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес и БТА.

Трудният глобален икономически контекст, наред с пандемията от КОВИД-19, нарушените вериги за доставки, нарастващите цени и войната в Украйна са ясно отразени в икономическото развитие, уточнява Федералният статистически институт (Дестатис) в прессъобщение.

Междувременно германската Агенция по заетостта съобщи, че равнището на безработицата в страната се е повишило през юли за втори пореден месец заради "регистрирането на украински бежанци" на пазара на труда.

Показателят достига 5,4 процента с отчитане на сезонните фактори, или с 0,1 пункта повече от юни. Броят на безработните се е повишил с 48 000.

Без отчитане на сезонните фактори безработините в Германия са се увеличили с около 107 000 за един месец до 2,47 милиона души.

Икономиката на Франция се възстановява с по-бързи темпове от очакваното през второто тримесечие на годината. Това сочат предварителните данни, публикувани днес от Националния статистически институт "Инсее" (INSEE), предаде ДПА.

Френският брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,5 процента през втората четвърт на годината, след като икономиката на страната се сви с 0,2 на сто през първите три месеца на 2022 г. Анализаторите очакваха по-слаб растеж (0,2 процента) за миналото тримесечие.

По-добрите резултати на френската икономика се дължат на увеличения износ, отбелязва "Инсее". Анализатори обаче предупреждват, че инфлацията ще продължава да оказва натиск върху икономическото развитие на страната в краткосрочен план, отбелязва Ройтерс.

По предварителни данни инфлацията във Франция през юли е 6,8 процента на годишна база.

"Растежът на икономиката е стимулиран от износа, но общото икономическо състояние не е толкова розово", коментира Софи Лунд-Йейтс, водещ анализатор в компанията за финансови услуги "Харгрийвс Лансдаун" (Hargreaves Lansdown).

Разходите на домакинствата във Франция се понижават през второто тримесечие на годината, допълва Лунд-Йейтс. Предварителните данни на "Инсее" показват, че разходите на домакинствата за стоки намаляват с 1,3 процента през този период.

Икономическият растеж на Испания се ускорява през второто тримесечие на годината, стимулиран от износа и от разходите на домакинствата. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (INE) в Мадрид, информира ДПА.

Испанският БВП нараства с 1,1 процента през втората четвърт на 2022 г. Износът скача с 4,6 на сто. Разходите на домакинствата се увеличават с 3,2 на сто, след като се бяха свили с 2 процента през предходния период.

На годишна база икономическият растеж достига 6,3 процента през периода април-юни.

Икономиката на Италия е нараснала с 1 процент през второто тримесечие на годината, което надминава очакванията на анализаторите, сочат предварителните статистически данни, цитирани от Ройтерс.

БВП на третата по големина икономика в еврозоната нараства с 4,6 процента на годишна база през периода април-юни. Това е шестото поредно тримесечие, в което икономиката на Италия отбелязва растеж.