КНСБ иска увеличение за заплатите в бюджетната сфера и предлага промени в данъчното облагане с въвеждането на необлагаем минимум в размера на МРЗ. Това каза на пресконференция в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката искат 1 милиард повече от бюджета на страната да бъдат отделени за увеличение на заплатите на работещите в бюджетните системи. Това искане е премерено и съобразено с реалностите и възможностите както на бюджета, така и на нуждите на пазара на труда, за да се задържат хората, посочи Димитров. Той допълни, че една трета от тази сума е вече договорена с увеличението на заплатите на учителите. Остават 670 млн. лв. за останалите бюджетни системи, като работещите в спешната помощ, в центрове за хора с увреждания, в Агенциите по заетостта и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища, библиотеки и др.

"При положение, че през миналата година бюджетът завърши на плюс 800 млн. лв., това увеличение на заплатите с 1 млрд. лв. е възможно. Тези пари да бъдат вкарани в доходите на хората, а не в магистрали, самолети и кораби", каза президентът на КНСБ.

По мнението му това ще доведе до увеличено потребление и ще стимулира допълнително растежът на брутния продукт.

С предложеното от синдиката въвеждане на необлагаем минимум в размера на МРЗ ще бъдат разтоварени всички работещи, каза Димитров. Всички държави с въведен плосък данък имат необлагаем минимум, само България и Грузия нямат, посочи той. Той допълни, че с вдигането на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. ще се вдигне и размерът на максималната пенсия на 1200 лв.

Нашата цел е за четири години, до края 2022 г., доходите на българите да достигнат 60 процента от средно европейските нива на глава от населението или СРЗ да достигне или приближи 1000 евро, каза Димитров. Това, според него, е постижимо, ако темповете на увеличение на доходите се запазят.