Клиент може да задържи плащането, докато не получи касова бележка. Това решиха окончателно депутатите при приемането на промените в Закона за ДДС. Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Очаквано беше запазена 9-процентната ставка на косвения данък за ресторантьорите.

Първоначално Министерството на финансите включи в проекта си възможността клиент да не плати, ако не получи фискален бон. Тази възможност обаче беше отхвърлена от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Редакционната поправка на Венко Сабрутев - предложена направо при второто гласуване в пленарна зала, бе приета със 120 гласа "за", 42 "против" и 12 "въздържал се", предаде БТА. 

Редакцията предизвика около 10-минутно суетене в залата като дори финансовият министър Асен Василев се включи в убеждаването на депутатите в резултат, за който съди единствено по кадър от разговора му с Корнелия Нинова от БСП, съобщи БНР.

От левицата се въздържаха и текстовете бяха приети окончателно. 

Втората поправка, предложена от Сабрутев, бе свързана със софтуера, използван от лицата, извършващи ресторантьорски услуги. Тя бе отхвърлена от пленарна зала с 50 гласа "за", "против" 120 и 15 въздържали се". Отхвърлено беше и неговото предложение да отпаднат диференцираните ДДС ставки за ресторантьорите и фитнесите и съответно да бъде продължена мярката за туроператорите до средата на 2024 г.

9-процентната ставка на ДДС за ресторантьорите остава в сила до 31 декември 2024 г. Това стана с гласуваните на второ четене текстове от Закона за данък върху добавената стойност. Предложението дойде от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС и беше гласувано със 184 гласа "за", против - 7 и двама въздържали се.

"За" бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната -Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и един от "Има такъв народ". "Против" бяха един депутат от ПП-ДБ и шестима от "Има такъв народ". С "въздържал се" гласуваха един от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ.

Депутатите приеха още диференцираната ставка от 9% ДДС за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в срок до 30 юни 2024 г. включително.

Запазването на по-ниската ставка за туроператорския сектор се прави до средата на следващата година заради вече направените резервации.

България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел заради диференцираната ДДС ставка за туроператорите, съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на дебатите. 

Това, което правим в момента, е завареното положение на вече продадените пакети до 30 юни, да поемем риска, че ще има наказателна процедура и че ние ще трябва да платим от джоба на държавата това ДДС точно за да сме коректни към бизнеса, обясни Василев, цитиран от БНР.

В хода на дискусията Тошко Йорданов призова диференцираното ДДС за ресторантьорите да отпадне, така че този бизнес да не продължава да бъде толериран и коментира, че депутатите, които подкрепят диференцираната ставка или имат скрит ресторантьорски бизнес, или получават пари от тях.

Мартин Димитров от ПП-ДБ постави въпроса как ще се отговори на хората, които питат как това Народно събрание е приело 9% за ресторантьорите, но е оставило 20% за лекарствата. Аз призовавам ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" да обосновете причините, настоя Мартин Димитров и посочи, че привилегиите спират реформите.

Асен Василев обясни, че Министерството на финансите има два принципни подхода по този конкретен проблем - единият да се върнем към 20% ДДС, другият е да се приемат мерките за изсветляване в замяна остава 9% ДДС. Да се отхвърлят мерките за изсветляване и да остане 9% ДДС не е вариант, добави Василев и припомни, че мерките са свързани с издаването на касови бележки, софтуера в ресторантите, да се плащат заплатите по банков път.

Беше прието увеличение на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хиляди лева на 166 хиляди лева.