Китай отчете разочароващ ръст на вноса през септември, докато износът от страната надхвърли очакванията, според данни, публикувани в сряда от митническата агенция.

Вносът в щатски долари се е увеличил със 17,6% миналия месец на годишна база до 240 милиарда долара. Това е по-малко от 20-те процента ръст, очакван от анализатори, анкетирани от Ройтерс, предаде CNBC.

Продажбите на китайски стоки за други страни останаха светъл лъч за икономиката. Износът в щатски долари през септември се е увеличил с 28,1% на годишна база до 305,74 млрд. долара, надминавайки 21% ръст, прогнозиран в проучването на Ройтерс.

Търговският излишък на Китай със САЩ се повиши през септември до месечен рекорд от 42 милиарда долара - износът нарасна с около 30% спрямо постигнатото преди година, докато вносът се повиши с малко под 17%. САЩ останаха най-големият търговски партньор на Китай, ако се има предвид стокообменът по страни.

Криза за соя

Обемът на китайския внос на соя, чийто най-голям доставчик са САЩ, е спаднал с 30% през септември спрямо година по-рано, въпреки че стойността в долари се е повишила с около 10%.

В същото време производителят на най-продаваната марка соев сос в Китай повишава цените, което е пореден знак за инфлационен натиск във втората по големина икономика в света, съобщи BBC.

Foshan Haitian Flavoring and Food Co заяви, че ще увеличи цените на асортимента си с цели 7% по-късно този месец.

Компанията, регистрирана в Шанхай, посочи като причина за решението си по-високите разходи за суровини, транспорт и енергия.

Увеличението на цените ще важи за соевия сос, соса от стриди и други сосови продукти от 25 октомври, съобщи фирмата в заявление до Шанхайската фондова борса.

Криза за енергия

Китайският внос на въглища и свързани с тях продукти нарасна през септември със 76% спрямо година по-рано до 32,9 милиона тона - най-високото месечно ниво от миналия декември. Стойността на този внос на въглища се е утроила на годишна база до 3,91 милиарда долара.

Цените на въглищата, използвани за отопление - основното гориво за производство на електроенергия, са се удвоили тази година, според фючърси, търгувани на борсата в Джънджоу. Недостигът на въглища доведе до спиране на електрозахранването в заводите и накара властите да поискат по-голям внос на въглища, включително от Русия.

Австралия някога беше най-големият източник на внос на въглища в Китай. Но Китай спря вноса на австралийски въглища в края на 2020 г., тъй като политическото напрежение между двете страни ескалира, след като Австралия подкрепи разследване за това как Пекин се справи с пандемията на коронавирус.

Китайският внос на природен газ нарасна с 21,8% на годишна база до 10,6 милиона тона през септември, на стойност, която се удвои до 5,19 милиарда долара.

Доставките на суров петрол обаче са намалели с 15,2% спрямо септември миналата година до 41,1 милиона тона, докато стойността на този внос се е увеличила с 35%. САЩ бяха най-големият производител на суров петрол миналата година, а Китай беше водещата дестинация за износа на американски суровини - 15% от целия експорт според Американската администрация за енергийна информация.