Пекин трябва да предприеме необходими контрамерки на последните американски мита от 10% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, съобщи в четвъртък финансовото министерство на Китай.

Министерството също така заяви, че тарифите на САЩ нарушават консенсуса, постигнат от лидерите на две държави в края на юни на форума Г-20 в Осака, и излизат от правилния път за намиране на решение на търговските спорове чрез преговори.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп обаче обяви, че от 1-ви септември ще наложи мита от 10% върху останалия китайки внос в САЩ за около 300 млрд. долара. По този начин ще бъдат въведени митнически тарифи за целия внос в САЩ на китайски стоки, след като през миналата година бяха въведени мита от цели 25% върху вноса на стоки от Китай на стойност 250 млрд. долара.

Във вторник обаче президентът Тръмп отстъпи частично от този план, отлагайки за 15-и декември въвеждането на мита от 10% върху вноса на някои групи китайски стоки, включително мобилни телефони, лаптопи и други потребителски стоки, с надеждата да притъпи негативното влияние от новите тарифи върху предпразничния сезон на продажбите на дребно в САЩ.Отложените за декември мита обхващат близо 60% от планираните за обмитяване китайски стоки за общо 300 млрд. долара.

Китайското финансово министерство добави, че ще реагира с "контрамерки", ако Вашингтон продължи с въвеждането на допълнителните мита от 1-ви септември, но без да уточни какви точно мерки възнамерява да предприеме.