Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички морски продукти от Япония с незабавен ефект, предадоха световните агенции и БТА.

Япония днес започна да изхвърля пречистена охлаждаща вода от руините на атомната електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, съобщи компанията оператор на централата "Тепко" (Tokyo Electric Power Company Holdings TEPCO).

Въпреки съпротивата на местните рибари, природозащитници и китайското правителство, "Тепко" изпрати първата партида пречистена вода в Тихия океан през специален тунел с дължина 1 км.

Китайското външно министерство остро осъди този ход, като го нарече "изключително егоистичен и безотговорен акт". Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг Джон Лий заяви още във вторник, че е инструктирал правителството на града "незабавно да задейства" мерки за контрол на вноса на морски храни от Япония.

ЕС обаче вдигна преди месец всички ограничения за вноса на храни (включително риба и рибни изделия) от Япония.

Планът на Токио за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Тази операция обаче, която се очаква да продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай.

Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима", която аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Японската риболовна индустрия обаче се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина.

А ЕС премахна всички ограничения

Точно преди месец, на 23 юли, по време на срещата на върха ЕС - Япония, стана известно, че отпадат европейските ограничения за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ "Фукушима". ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега Европейската комисия преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

Решението за окончателното премахване на ограниченията е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, каза тогава председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи за радиоактивност вътрешното производство на риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ, заяви ЕК, като допълва, че решението има подкрепата на държавите от ЕС.

Взимайки това решение, Брюксел няма как да не е имал предвид и изпускането на радиоактивна вода от централата в океана, което се подготвя отдавна, и тревогата на местната риболовна индустрия.