Малки и средни предприятия в Япония фалират с по-бърз темп, отколкото по време на пандемията от КОВИД-19, тъй като взетите тогава заеми трябва да се връщат, пише в. "Асахи", цитиран от БТА.

През май, когато пандемията официално приключи, а КОВИД-19 беше понижен до категорията на сезонен грип, са фалирали 704 компании, което е ръст от 34,3 на сто, сочат данните на "Токио Шоко рисърч" (Tokyo Shoko Research).

През юли, когато дойде пикът на връщането на взетите заеми, банкрутите нараснаха до 758, или с 53,7 на сто повече от миналата година.

Осигурени от банките на малките и средните компании, чиито продажби паднаха драстично по време на пандемията, въпросните заеми са практически безлихвени и не изискват обезпечение. Много компании обаче вече са започнали да опитват да ги връщат, което може да доведе до нова вълна от фалити.

"Налице е сериозна тенденция компаниите да затъват в дългове, след което да се отказват да продължават бизнеса си", заяви представител на "Токио Шоко рисърч".

Лихвите по отпуснатите на малките и средни компании заеми биват покривани в продължение на три години от централното правителство и от префектурните власти, посочва "Асахи". Обществените институции играят ролята на гаранти по заемите, ако компаниите не успеят да ги изплатят. Това значи, че ако заемът не бъде изплатен, тежестта му ще бъде прехвърлена на данъкоплатците.

През юли са фалирали най-много компании от сектора на услугите - 262 или ръст от 69 на сто. Те са били една трета от всички, прекратили дейността си. От тях 71 са били ресторанти, или ръст от 73,1 спрямо същия месец на миналата година.