Потребителските цени в Япония отново са ускорили темпа си на покачване през април, като основната инфлация се е повишила с 3,4 на сто в сравнение с година по-рано. Японските потребители са поели нов удар, тъй като цените на хранителните стоки и на дълготрайните стоки са скочили, показват най-новите правителствени данни, цитирани от Киодо и БТА.

Ръстът на основната инфлация, която не взима предвид цените на пресните храни, остана за 13-ти пореден месец над целевото ниво от 2 на сто, заложено от "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan), оказвайки допълнителен натиск върху централната банка да промени политиката си за свръхниски лихвени проценти. През март основната инфлация нарасна с годишен темп от 3,1 на сто.

Още по-тясната основна инфлация (core-core CPI), която изключва цените на енергията и пресните храни, се е повишила с 4,1 на сто, бележейки максимум от септември 1981 г. Това дава аргументи, че инфлационният натиск продължава, показват данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията.

Цените на храните са нараснали с 9 на сто, максимум от почти 47 години, а цените на дълготрайните стоки - с 9,8 на сто.

Цените на енергията обаче са били надолу с 4,4 на сто, тъй като цените на керосина, бензина и електричество са спаднали вследствие на държавните субсидии, които намалиха основната инфлация с около 1 процентен пункт, обяснява Киодо.

Същевременно цените на услугите са нараснали с 1,7 на сто, най-рязкото покачване на показателя от 28 години.

Повишаването на цените на ежедневните стоки вече вреди на настроенията на потребителите, но частното потребление остава устойчиво заради задържаното търсене, особено за услугите след премахването на ограниченията от КОВИД-19, обясниха икономисти.

Графика: Евростат

Цените на храните ще продължат да растат, но темпът на инфлацията вероятно ще се забави, според Тору Суехиро, главен икономист на "Дайва секюритис" (Daiwa Securities).

Същевременно големите местни доставчици на комунални услуги планират да повишат цените на електроенергията през юни, въпреки че увеличенията ще бъдат по-малки от първоначално предвидените.