Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи днес след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел, че отпадат европейските ограничения за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година.

Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, поясни Фон дер Лайен на пресконференция, предаде БТА.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи за радиоактивност вътрешното производство, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ. Допълва се, че днешното решение на комисията има подкрепата на държавите от ЕС.

Аварията във Фукушима бе предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до изключване на охлаждането и повредата на четири ядрени блока, както и до радиоактивно замърсяване.