Китай ще настоява блокът на развиващите се пазари БРИКС да се превърне в пълноправен съперник на Г-7 тази седмица, докато лидери от целия развиващ се свят се събират, за да обсъдят най-голямото разширяване на форума за повече от десетилетие, пише в. "Файненшъл Таймс".

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса е поканил повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата на върха на организацията в Йоханесбург от сряда, когато няколко държави може да бъдат поканени да се присъединят към блока на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, заявиха няколко официални лица, запознати с разговорите, пише изданието.

Но в навечерието на срещата на върха Ню Делхи влезе в конфликт с Пекин по отношение на разширяването. Нараства напрежението по въпроса дали БРИКС трябва да бъде клуб на необвързаните страни, защитаващ икономическите интереси на развиващите се страни, или политическа сила, която открито да предизвиква Запада, твърдят запознати с позициите на Индия и Китай. Представители на Южна Африка заявиха, че 23 държави се интересуват от присъединяване.

"Ако разширим БРИКС, за да достигне дял от световния БВП, подобен на този на Г-7, тогава нашият колективен глас в света ще стане по-силен", заяви един от китайските служители, който отказа да бъде идентифициран.

Наледи Пандор, външният министър на Южна Африка, заяви този месец, че е "изключително погрешно" да се гледа на потенциалното разширяване на БРИКС като на антизападна стъпка. Въпреки това западните столици вероятно ще възприемат евентуалното присъединяване на Иран, Беларус и Венецуела като ход за приемане на съюзници на Русия и Китай.

Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се борят да станат първите нови членове, след като през 2010 г. Южна Африка беше поканена в първоначалната група на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Президентът на Русия Владимир Путин няма да се присъедини към другите лидери на БРИКС в Йоханесбург. Това ще избави Претория от необходимостта да изпълни законовото си задължение да арестува руския лидер, след като Международният наказателен съд му повдигна обвинение във връзка с войната в Украйна.

Според Кремъл Путин вероятно ще присъства чрез видеовръзка и на 17 август е разговарял с иранския президент Ебрахим Раиси относно кандидатурата на Техеран за присъединяване към БРИКС.

Си Цзинпин пътува до Йоханесбург в понеделник за срещата на върха и за други дискусии с африкански лидери, съобщи китайското външно министерство, отбелязвайки рядко пътуване в чужбина за китайския президент тази година. Единственото друго международно пътуване на Си досега през 2023 г. беше до Русия през март.

Президентът на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва наскоро се изказа в полза на отварянето на членството в БРИКС за съседните Аржентина и Венецуела, както и за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Високопоставен дипломат в Бразилия заяви, че тя иска да бъдат установени ясни условия като основа за всяко разширяване. Едно от тях би могло да бъде изискването участниците да се присъединят към Новата банка за развитие - базирания в Шанхай кредитор, основан от БРИКС. Саудитска Арабия води преговори да стане деветият член на многостранната банка.

"Важно е да се определят критерии за влизането на тези нови членове", казва дипломатът. Малко вероятно е всичките 23 държави да се присъединят едновременно, но "те трябва да знаят защо е взето решението [и] за да може, ако се стигне до бъдещи разширявания, кандидатите да знаят приоритетните въпроси".

Длъжностни лица, които водят преговорите преди срещата на върха, заявиха, че критериите за приемане на нови членове ще трябва да бъдат договорени от лидерите на БРИКС.

Те добавиха, че общата валута не е на дневен ред, въпреки нарастващото недоволство от господството на щатския долар сред членовете.

Вместо по-широк стремеж към премахване на долара, срещата на върха може да се съсредоточи върху постигането на споразумение, според което членовете на БРИКС трябва да уреждат все повече търговията помежду си в местните си валути, заявиха служители, запознати с дискусиите.

Повече от 40 чуждестранни лидери ще участват в срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Йоханесбург на 22-24 август, съобщи междувременно говорител на южноафриканското министерство на външните работи

Дневният ред на срещата на върха на БРИКС ще включва ускоряване на процеса на отказ от долара, включително чрез по-широко използване на местни валути в търговията между членовете, според документи, цитирани от Блумбърг.

Сегашното разделение на световния ред на заден план открива нови възможности за БРИКС да се превърне в по-силен глас на Глобалния юг и евентуално да предизвика САЩ и техните съюзници. Списъкът на потенциалните кандидати за включване включва Индонезия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и Египет, съобщава агенцията.

До 2040 г. на разширената група ще се пада около половината от световното производство. Това е два пъти повече от страните от Г-7. С други думи, ще се наблюдава обрат в сравнение с началото на този век. Но разногласията ограничават възможностите на блока. За осем години работа Банката за развитие на БРИКС е отпуснала само 32,8 млрд. долара, което е малка част от сумата, отпусната от МВФ и Световната банка за този период. Предложенията за въвеждане на единна валута не успяха да се наложат. Икономиките на Бразилия, Южна Африка и Русия изостават в развитието си, а китайската икономика се забавя.

"Привлекателността на БРИКС се състои в това, че организацията се ръководи от южните държави и по този начин се разглежда като символичен начин за отхвърляне на западното лидерство", казва Робърт Шрир, професор по политика в университета в Кейптаун.