Алжирският президент Абделмаджид Тебун допусна вчера, че е възможно страната му да се присъедини към БРИКС (обединение, в което членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), предаде АФП, цитирана от БТА.

"БРИКС ни интересува, тъй като членуването в нея позволява да се отдалечиш от привличането на двата полюса", каза Тебун в интервю, излъчено по телевизията.

"БРИКС е икономическа и политическа сила", каза още алжирският лидер.

За да членуваш в БРИКС, е необходимо да отговаряш на някои икономически условия и Алжир покрива доста от тези критерии, подчерта Тебун.

Алжирският президент участва във видеоконферентно заседание на лидерите на страните от БРИКС в края на юни, припомня Франс прес.

Тогава Иран и Аржентина подадоха молба за членство организацията.

БРИКС представлява геополитическо обединение, лансирано от Пекин и Москва като мощна алтернатива за т. нар. страни с нововъзникващи пазарни икономики (emerging markets) на доминирания от Запада световен ред, отбелязва Ройтерс. Понятието БРИКС ( BRICS - акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa) се появи за пръв път през 2001 г. , първоначално като БРИК, и бе въведено от икономиста от банка "Голдман Сакс" Джим О"Нийл, за да опише шеметния стопански възход по онова време на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Първата среща на върха на четирите страни се състоя през 2009 година. През 2010 г. към обединението се присъедини и Република Южна Африка.

Москва побърза да изтъкне желанието на двете страни за членство в БРИКС като доказателство, че доминираният от САЩ Запад се проваля в усилията си да изолира Русия заради войната й срещу Украйна, наричана от Москва "специална военна операция".

Желанието на Аржентина и Иран официално да се присъединят вероятно ще засили още повече амбициите на БРИКС да увеличи международното си влияние. А когато към това се прибави и желанието за разширяване и на ШОС, двете организации правят сериозна заявка за промяна на баланса на силите така, че в света да се установи нов ред, който да не е доминиран изрично от волята на САЩ, писа по темата сп. "Нюзуик".