Бившият икономист от Goldman Sachs, който измисли акронима БРИКС, отхвърли като "нелепа" идеята, че групата на развиващите се икономики може да разработи собствена валута, докато Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се готвят да обсъдят дали да разширят блока.

В навечерието на 15-ата среща на върха на групата следващата седмица Джим О'Нийл заяви пред в. "Файненшъл Таймс", че БРИКС "никога не са постигнали нищо, откакто са започнали да се срещат", осем години след като той споменава за първи път абревиатурата в аналитична статия от 2001 г., която пише като главен икономист на банката.

Членове на БРИКС, като Русия и Китай, призоваха блока да оспори статута на щатския долар като световна резервна валута, но Южна Африка, която е домакин на тазгодишната среща на върха, заяви, че валутата на БРИКС не е в дневния ред на срещата в Йоханесбург.

О'Нийл смята, че създаването на обща валута за петте силно различаващи се икономики би било неосъществимо.

"Това е просто нелепо", каза той в отговор на призивите за "търговска валута" от страна на бразилския президент Луис Игнасио Лула да Силва и други политици от блока. "Те ще създават централна банка на БРИКС? Как бихте направили това? Това е почти срамно."

О'Нийл измисля акронима БРИКС в документ на Goldman, за да подчертае икономическия потенциал на Бразилия, Русия, Индия и Китай и необходимостта от промяна на глобалното икономическо и политическо управление, за да бъдат включени и те. Самите държави възприеха термина и започнаха да провеждат срещи на върха през 2009 г.

Според южноафрикански дипломат десетки държави официално или неофициално са изразили интерес към присъединяване към блока. Тазгодишната срещата на върха може да се окаже най-големият скок в броя на членовете му от присъединяването на Южна Африка през 2010 г. Критериите за приемане обаче не са определени, а въпросът за разширяването се очертава като още една разломна линия сред квинтета.

По-рано тази година "Файненшъл Таймс" съобщи, че Саудитска Арабия води преговори за присъединяване към Новата банка за развитие - кредитор, създаден от членовете на БРИКС през 2014 г. като алтернатива на Световната банка, към който впоследствие се присъединиха Египет, Бангладеш и Обединените арабски емирства.

"Не знам какво точно се опитват да постигнат освен силна символика", казва О'Нийл, който сега е старши съветник в британския мозъчен тръст Chatham House.

Той заяви, че господството на долара в световната финансова система не е от полза за развиващите се страни. "Ролята на долара не е идеална за начина, по който се развива светът. Имате всички тези икономики, които живеят от това циклично безкрайно завъртане на всичко, което [Федералният резерв на САЩ] реши да направи в интерес на САЩ."

Макар че блокът, чието население наброява повече от 3 млрд. души, се стреми да увеличи използването на местни валути в търговската дейност между държавите членки, Лесли Маасдорп, главен финансов директор на Новата банка за развитие, заяви пред телевизия Блумбърг миналия месец, че блокът БРИКС не е в състояние да създаде обща валута.

По повод на предишни прогнози, че йената, еврото или юанът в крайна сметка ще надминат долара, О'Нийл казва: "Нищо от това няма да се случи, докато тези държави не пожелаят валутите им да се използват от хората в други части на света."

Южна Африка бе принудена да промени програмата на срещата на върха, след като руският президент Владимир Путин реши да пропусне събитието заради обвинението, което му повдигна Международният наказателен съд. Като член на Международния наказателен съд Южна Африка щеше да бъде правно задължена да арестува Путин при пристигането му в страната. Той ще участва дистанционно, а външният му министър Сергей Лавров ще присъства на срещата.

Докато Китай и Южна Африка настояват за разширяване на клуба на БРИКС с други страни от глобалния юг, в докладите се посочва, че Индия се противопоставя на предложението за включване на повече членове.

"За Запада е добре, че Китай и Индия никога не се договарят за нищо, защото ако го правеха, господството на долара щеше да бъде много по-уязвимо. Често казвам на китайските политици... да забравят безкрайните си исторически битки и да се опитат да поканят Индия да сподели лидерството по някои важни въпроси, защото тогава светът може да ви приеме малко по-сериозно", казва О'Нийл.