Властите в Китай и САЩ са преодолели разногласията си и са постигнали консенсус по въпроса за сключването на търговско-икономическо споразумение. Това съобщи днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС и БТА.

"Това, което твърдят САЩ, отговаря на действителността. Доколкото ни е известно, Китай и САЩ се придържат към единна позиция по проблема с търговско-икономическото споразумение, тук няма различия", каза той на редовна пресконференция.

По думите на дипломата предстоящото споразумение с Вашингтон "ще има особено важно значение" и ще се отрази "положително, както на Китай, така и на САЩ, а също и на целия останал свят".

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Китай вече е започнал да изпълнява условията на предстоящото търговско споразумение, за което страните постигнаха принципна договореност, и е пристъпил към закупуване на селскостопанска продукция от САЩ.

"Доколкото ми е известно, китайските предприятия в зависимост от търсенето на вътрешния пазар и по собствена инициатива са закупили селскостопански продукти от САЩ", заяви на пресконференцията Гън Шуан. Той добави, че по негова информация Китай е внесъл 20 милиона тона соя и 700 000 тона свинско месо от началото на годината.

Пекин и Вашингтон от няколко месеца водят напрегнати преговори, за да преодолеят търговските си противоречия.