Китай е готов да купува повече селскостопански продукти от Съединените щати като жест на добра воля относно последното сближаване на отношенията между двете държави, съобщава в сряда китайска информационна агенция Синхуа.

Без да се уточнява по-подробно тези планове, Синхуа посочва, че това ще стане чрез предоставяне на тарифни изключения за някои селскостопански продукти, включително за вноса на американска соя и на свинско месо. Според информационната на агенция размерът на поръчките и дали те ще бъдат освободени изцяло от съществуващите тарифи ще се решава в движение.

Междувременно китайският външен министър Ван И обвини Съединените щати, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

"Преговорите не могат да се провеждат под заплаха или за сметка на законното право на Китай за развитие", посочи Ван И, отхвърляйки твърденията, че Пекин се опитва да замени Вашингтон като водеща световна сила. "Търсенето на хегемония не е в нашата ДНК", заяви той и добави, че "САЩ са и все още ще бъдат най-силната държава в света в обозримо бъдеще".

Снощи американският министър на финансите Стивън Мнучин пък потвърди, че се очаква възобновяване на търговските преговори на високо равнище между САЩ и Китай в началото на октомври.