Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри днес ловния сезон, но пред журналисти каза, че започналите повсеместни проверки в сектора ще послужат за сериозни законодателни промени. Целта е да се обхване "всичко от полето до масата". Заради неблагополучията (например невъзможност на по-малките земеделски производители да стигнат до супермаркетите), все повече фермери напускат бизнеса си и дори България... Дали стартиралите консултативни съвети по дейности ще дадат резултат, предстои да разберем.

До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП) на обратната проследимост по партидите за млечните продукти, като целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който по-рано днес откри ловния сезон за пернат дивеч, цитиран от БТА.

Министърът напомни, че вчера на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Досега министърът организира и проведе съвещания на консултативните съвети за земеделската земя и за млякото. 

Вътев посочи, че резултатите от проверките ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка, коментира министърът.

Министърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите, за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети.

Вътев изтъкна, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът подчерта необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес, като посочи, че това няма да е бързо и лесно.

Вчера, след заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи, позовавайки се на данни на браншова организация, че към момента на пазара в страната 40 процента са българските плодове и зеленчуци, а 60 на сто - вносните. Мисля, че това е много притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет, заяви тогава министърът.

Иначе откриването на ловния сезон се състоя на територията на Държавното горско стопанство "София" в района на Ловната хижа в квартал "Челопечене". Преди церемонията беше проверена редовността на документите на ловците, след което за тях беше извършен инструктаж за безопасност.

Министърът съобщи, че в България имат право да ловуват около 150 000 души. Има интерес и от чужбина, в частност от Италия. В отговор на въпрос дали е възможно да се създаде регистър на доказаните бракониери, министърът заяви, че те трябва да са в затвора, а не в регистъра. По думите му бракониерство е проблем и за земеделските стопани. Вътев каза, че последните два месеца, откакто е начело на министерството, няма получени сигнали за подобна нерегламентирана дейност, но заяви, че държавата ще бъде безкомпромисна към нарушителите.