Цените не могат административно да се регулират, а това става само от пазара. Ние можем да анализираме и да посочим къде и какво се случва, и на тази база да вземем мерки да не затварят ферми, да не фалират фермери. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на брифинг след края на заседанието на Консултативния съвет по млякото, цитиран от БТА.

Той определи заседанието като бурно във връзка с новия подход на Министерството, насочен към агрохранителната верига, а не за отделни сектори, с крайната цел да има повече български продукти на трапезата ни.

Кирил Вътев уточни, че тече съвместна проверка между Българската агенция по безопасност на храните и НАП. Агенцията по храните познава много добре обратната проследимост, а НАП - много добре познава фактурите и разликите в тях, допълни министърът.

Основното, с което се занимавахме на този Консултативен съвет не беше как и кого да субсидираме, а как да анализираме системата, за да разберем кого да субсидираме, каза министърът в отговор на въпрос.

Заместник-министър Александър Йоцев също отбеляза, че заседанието е протекло емоционално. Пред нас е поставена задачата да увеличим производството на плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед и ние се стремим именно в тези сектори да предизвикаме диалог, в който да участват всички - от търговци до производители на първична продукция за съответните групи продукти, за да се определят проблемите, коментира Йоцев.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите каза на брифинга, че в момента тече проверка на КЗК и допълни, че миналата и по-минала седмица на над седем предприятия от Асоциацията, както и в офиса й, са изпратени запитвания от КЗК, на които, по думите му, в момента се подготвят отговорите. Той напомни, че от Асоциацията се сигнализирали за "ненормални надценки на хранителните продукти в България в големите търговци на дребно" и допълни, че са започнали проверки от КЗК.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, изтъкна сред най-големите проблеми големите забавяния на плащанията от страна на преработвателите към фермерите и нуждата от функционираща нормативна уредба в тази връзка. Той съобщи, че има сигнали за забавени плащания за над 5 млн. лева.

Главният секретар на Българския ветеринарен съюз Петър Дойчев оцени идеята за този Консултативен съвет като добра, но посочи, че ще е нужно време, за да се реализират поставените днес цели. Ветеринарният съюз е част от тази агрохранителна верига и ще направим всичко възможно продукцията, която излиза от животновъдните обекти и стига до потребителите, да бъде гарантирана като качество и безопасна за здравето, допълни Дочев.