Кирил Вътев: Разочаровани, все повече фермери напускат бизнеса и дори страната
Министърът на земеделието настоя за обща мобилизация на държавата за запазване на производството. На пазара българските плодове и зеленчуци са 40%, вносните - 60%. Нормалното съотношение е 50%:50%
Обратно в новинатаКоментари - Кирил Вътев: Разочаровани, все повече фермери напускат бизнеса и дори страната | Бизнес.dir.bg
Коментари
Всички мошеници и подлеци които грабиха и унищожиха тази държава от 1989 година до сега, няма да избегнат съдбата на своите роднини от 1946 година, съдени от Народния съд ! Някои от тях ще успеят да избягат при своите ментори в чужбина, но по-голямата част ще бъдат хванати в България ! Като болшенството от тях ще бъдат изпратени в Колима (до живот) с руски товарни вагони, за да правят компания на чифутина Навални , който е осъден за присвоявания в . . . особенно големи размери
Щом е така за това трябва да има причина? А Вътев вместо да трепи пернати да подава сигнали за виновните лица в очакване на арести и присъди.
Защо държавата трябва да помага на частния бизнес ? От къде на къде ? Частния бизнес затова е частен за да се справя сам за себе си , той работи за себе си .
Чистачите вземат повече и са по-добре.Не Ви ли е срам?Дано Путин да Ви взриви .Как се произвежда стока?
Със наща държава ебб..а й мамата.НЕ ПУТИН У.РЕПКИ ЕСГЕЙСКИ!ВЪН ОТ ЕС И НАТО ВЕДНАГА ТЕ СА ИЗ.УДИ!!!
тук виждате малоумния трол който трябва да изпише някакви бройки постове за да вземе надника за деня. Решил е че нато и българските фермери са свързани по някакъв начин, решил го е щото е глупав и няма 2 мозъчни клетки в кратуната си. Той ако имаше, нямаше да му се налага да работи като трол. Жалка работа, жалка.
Само колко е хубав живота в България че дори и Българите бягат надалеко надявам се само Маннгалята да останат само тогава ще се оправи ситуацията.
Много тук се чудят къде отивали т.н. фермери и с какво шели да се занимават в чужбина. Ами те не отиват да се занимават с нещо, а отиват да си харчат милионите. Една просташка система направи милионери от едни хитри селяндури обвързани с бандитски структури и продажни политици. И те без особено усилие и никакво старание да се направи нещо качествено доставят едни боклуци на фантастични цени. Кажете ми как държави във война като Русия и Украйна може да произвеждат храна много по-качествена и по-евтина без да има субсидии отколкото дебелогъзите европейски получатели на субсидии. И когато има възможност тази храна да достигне до нашите пазари се надига страшен вой, че се подбивали цените.
От социализма:::"Тройка кебапчета с пържени картофи и бира е рецептата за щастие на повечето българи. Кебапчето се е превърнало в национален символ и е най-таченият по родните географски ширини деликатес. В последните години обаче и кебапчетата не са каквито бях. На все по-малко места ги приготвят и предлагат в оригинална рецепта, според старите традиции и пинизи от едно време. Хубавото кебапче става от хубаво месо, както хубавото вино се прави от хубаво грозде, е максимата, която всички истински старши скараджии изповядват. Според рецептурника на някогашното "Обществено хранене" в епохата на социализма у нас, сочни нашенски кебапчета стават единствено и само от свинска кайма. Рецептурникът е бил настолна кулинарна Библия за всички локали и домакинства между 1958 и 1989 година. Според оригиналната рецепта от НРБ кебапчета се правят от 500 г мляно свинско от плешка, 500 г мляно свинско от гърди и 100 г сланина. Каймата се овкусява само с 3 броя подправки и то в точно определени количества. Кулинарният закон гласи - 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо. Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции, докато се извършва тази процедура. После трябва да втаса поне 24 часа, да улегне, както се казва. Хубаво е да отлежи едно денонощие в хладилника, поставена в тавичка. И при сипването й в тавата обаче си има технология - пластът не бива да е по дебел от 6 см. Докато си почива, на шестия час е хубаво да се премеси отново и пак да се разстели по същия начин. После идва моментът с оформянето на кебапчетата. То се прави с пръсти, потопени в купичка с оцет и вода, смесени в съотношение 1:1. Големината няма значение и е според вкуса. След това е много важно на каква скара ще се пекат Някои ползват електрически, други - газови. Най-хубави обаче кебапчетата стават на дърва. Каквато и да е скарата, трябва да е много добре загрята и стриктно почистена преди употреба с телена четка. Следва мазането ѝ, което се прави с отрязан наполовина лук, топнат предварително в чинийка с олио и прободен през средата с шиш. Снимка: iStock by Getty Images Майсторлък при печенето е и въртенето на кебапчетата. Трябва да се прави само в една и съща посока, общо три пъти, докато им изтече излишната мазнинка, а вътре остане най-сочното от сланинката и месцето. Блясъкът, сочността и еластичността на кулинарната гордост на Балканите се постигат чрез напръскване с вода, докато се пекат на скарата. Кебапчето се пробва дали е готово, като се хване с щипките за единия край и се разтресе. В никакъв случай не бива да се чупи. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отпочинала в хладилника. Друг тест дали кебапчето е перфектно изпечено и дали е от първокласни продукти, е ако може да се среже само с вилицата в чинията. Качествените кебапчета не се нуждаят от намесата на нож. Този месен деликатес, макар и смятам за традиционно български, всъщност е мост между Ориента и Европа. Приготвя се в много страни, но с различни видове меса. У нас - най-вече от свинско. Познавачите твърдят, че най-вкусни са дребните, непретенциозни по размер кебапчета.""""
Глей ся. Когато човек е гладен и кучешки кебапчета да му дадеш - много ще му харесат. А когато е презадоволен отвсякъде - не можеш да му угодиш. Едни от най-вкусните кюфтета съм ял в студентския стол по времето на Жан Виденов. Дали наистина са били хубави?
Къде отиват? Коя е тази европейска държава където плащат 500 лева на месец без осигуровки на работниците? Аз мога да ви кажа - никъде няма да избягат, но реват за субсидии от държавата. Не се наядоха.
Всички са милионери празни приказки
Да попитам горкия глупак: А , теб кой те лъже,че у нас не е на власт српекулата и цените са нормални?Заради такива,като теб на ,които подхвърлят кокалчета от масата сме на това дередже.Ограмоти се малко и виж как са нещата в нормалните държави.Ако, искаш прочети малко и за Уругвай за да видиш,че със селско стопанство и животновъдство, но без спекулиращи и крадливи политици една невзрачна в миналото държавица се е превърнала на Швицарско в Южна Америка.Дърдоркате си колкото да не заспите.......
Имя спасение. Наемаме виетнамци, индийци, бангладешци да работят в с/стопанство. Така е в Гърция и нещата вървят. Но със заплата 400-500 лв месечно няма да стане.
Дето се редуват да пишат лъжа след лъжа и толкова си мечтаят за народна Република България. Значи казват тролчета и самите вие го казвате че в Русия е прекрасно и си е същия социализъм. Какво правите още в гадната Европа и още по-гадната в България а не сте заминали в толкова прекрасната и любима на вас Русия при толкова прекрасния и любим социализъм? Между другото в Северна Корея още повече прилича на народна Република България- пари за билети нямате? Един много гаден въпрос за такива жалки същества като вас- как решихте че всичко по времето на соца е било качествено, при положение че и производителя и проверяващия са едни и същи и получават заплатата си от едно и също място???? Нещо повече производителя има да изпълнява план и съответния контрол няма право да му пречи да изпълнява плана защото иначе партийния секретар бие през ръцете. А пък гледам много си мечтаеш за побелели марципанови бонбони от старост и колбаси дето дори и кучето не иска да ги яде.
1. Ти как си представяш да си изоставиш родината, приятелите, работата, жилището, всичко, за което си работил, и да хукнеш към друга държава, колкото и да е по-добра? На безродниците сигурно ви се струва лесно. 2. По това какво сме яли. Само не знам защо си мислиш, че като са "различни" проверяващите, е много по-добре - копупцията в БАБХ постоянно лъсва. Други малоумни въпроси да имаш? Понеже очевидно НРБ си виждал само по опорките. Космонавтиката ни например как ти се вижда, по-лоша ли беше по времето на НРБ от сега? Ами полупроводниковия ни отрасъл? Ами земеделието, като сме на темата от статията? Заливахме СССР със зеленчукови консерви, ама то сигурно и там са били балъци да ни ядат скапаната продукция, нали?
Ако, онази банда плячкосала Борсата спре вноса си и обяви блокада ще ядем от трите най дългото!!! Или си въобразвате, че бизнеса на Къро и останалите е станал държавен? Още не могат да ги изгонят от границата тия серсеми!
Кой те излъга че има само една борса и който излъга че търговските вериги купуват от борсата?
В Търновският край има няколко едри бизнес земеделци, и като опиташ да правиш нещо на своя глава, идват едни широковрати батковци и ти смилат триците. Същите имат политически чадърченца, и са им осигурявани доста субсидийки. В същият район също няколко човека държат тържищата.. В цяла българия вероятно са 50 човека правещи тия галимации.. И как българското олио и сирене са по-евтини в Румъния и Германия от тук... Колкото до времето на соца, дето някакви се менявят - тогава имаше наистина качествени храни, но те заминаваха първо направление за руснаците и немците. Но когато разклатиш бирата и няма гущери или утайка беше истинска. Киселото мляко и бозата се вкисваха на 4-5ти ден седене в хладилника, а сега е по месец отворено млякото и му няма нищо..И тогава ни клецаха с подобрители в колбасите, ама поне не и с толкова много месо на 40г от военни резерви.. Всяко село бе пълно с животни (в прекия и преносен смисъл), сега и над този бизнес мафията постави ръка. Срамота да внасяме чесън, боб и какво ли не от китай или Турция..
Влизаш в магазина салам за 10 лв , кашкавал 400гр 15 лв, сирене 400гр 10лв , един смотан чипс вече се продава на 5 лв , сладолед в кутия под 10 лв вече няма , някакви салати руска и снежанка по 6-7 лв , а ако решиш да ядеш кренвирши значи си заможен.Значи ни остава да ядем хляб, кисело мляко, леща, боб,ориз и пастет, но без други екстри за пиене само вода и евентуално бира .И това ви го говоря защото със заплата от порядъка на 1000 до 15000 чисто средна за България тези цени са направо абсурдни и не отговарят на никаква инфлация това е жив обир........
Ама един елементарен поглед към брошурите на търговските вериги разобличава моментално лъжата ти. Любопитно ми е толкова ли ти плащат за платените коментари дето ги ръсиш всеки божи ден?
Ти излизаш ли от къщи ве, лице? Или живееш назад във времето преди 5 години, когато цените бяха други? Или може би взимаш 5-6 бона заплата и не ги усещаш цените, а? Наскоро, в германския хипермаркет видях ЖЪЛТ ЛУК на цена 5 лееа. ПЕТ ЛЕВА ЗА ЖЪЛГ ЛУК, КОПЕУЕ!!! WTF! Едно време целихме мастиите покрай блока да не лаят по цели нощи, сега това е абсолютен лукс!! Едно кило жълт лук струва колкото 2 литра бензин баси!! Спряхме да ядем месо, сирене и кашкавал - цените са непосилни. Да си ги ядат.
И как така напускат страната? Отиват да мият чинии ли? Не, взимат си милионите, които бяха лесни доскоро, зареждат си електричната Мерцедес, Тесла или БМВ и отиват в апартамента си в Гърция. Най-малко....
.Сега не може никъде да се намери млечен сладолед.Някога,когато бях дете на ъгъла на "Шипка" и "Асен Златаров" Заставаше една лелка с количка с два хромови гюма ,поставени в сух лед.Единият пълен със млечен сладолед ,а другият с шоколодов.Сладоледа се продаваше или във фунийки ,в които лелката ги мажеше или в една машинки се слагаха първо една коричка,пълни се със сладолед , а отгоре се слагаше втората вафлена коричка,а след това в буталото в дръжката на машинката се избутваше тази формичка.ако някой си купеше сладолед винаги даваше и на приятелчетата си да близната ,ако те нямаха в момента пари .Сладоледите бяха 4ст,6 ст, 12 ст. В сладкарниците имаше и сметанов и със стафиди и с боровинки. Когато по-късно се премесихме в Ж.К."Ленин"/сега Яворов/ на пазарчето "Ситняково" ,точно там където сега е ресторанта на Илко имаша същата такав количка с такъв сладолед ,През денят периодично ги обикаляше един хладилен камион ,и подменяха вече изразходваният гюм. .Много от сладкарниците имаха собствени работилници и правеха различни видове пасти и торти, но всичките вкусни и от естествени български суровини ,няма Аспартан ,няма палмово масло ,няма Е-та. Обожавах торта "Добуш" , за някакъв празник се правеше,поръчка в работилниците към съответната сладкарница Преди година -две направих поръчка за една такава торта и въпреки увещанията ,че ще перфектна , ами се оказа само от палмово масло , сметана на пяна,сухо мляко и всякакви други демократични гадости .Като правило децата бяхме по-скоро слаби и жилави,а сега гледам ,че много се стремят към идеалното тяло,максимален обем ,затворен в минимална повърхност
Платен руски трол трол. Пазар Иван Вазов- продават включително и този сладолед. Пък ако искаш истински млечен сладолед в мола го продават не последния етаж. Пропуснал си да добавиш продажно същество че друг сладолед нямаше и финансите на семействата не позволяваха да си го купиш тук така. И е пълна лъжа че същия тоя сладолед го е имало навсякъде и по всяко време
Разбирам американогейският ,недолиберален и демократичен плам за защита на разруха ,но четете внимателно .Пиша ,че по сладкарниците има и други видове сладолед ,които се продаваха на топки в метални чаши тип шампанско.Сладоледите бяха от натурални продукти, никакви оцветители,никакъв Аспартан, никакво 65-ет годишино американско мляко на прах, никакво палмаво масло,никакви Е-та .Просто България имаше силно развито селско стопанство, още не беше изгряла банановата революция. Реколтите бяха толкова обилни ,че нямаха обиране,рекорда от жито от 1983 година ,който е 10,5 милиона тона не е достигнат и предполагам никога няма да бъде достигнат,даже няма са е доближен. Дайте нещо за бананите ,но не заблавяйте ,че ги имаше през цялата година в показните магазини.По принцип хубав сладолед сам яб само в Съветският съюз ,в Италия и ГДР-говоря за времето преди бананите
до парашутиста. Днес се добива повече жито но това е заради пипнатите сортове. Ако преди е 300 килограма от декар на черноцем, днес са 600, плюс обилно торене. Затва седерастията се дере, че днес се добива повече жито. Апропо същото е и със свинете - днес за една година достигат 200 килограма чисто месо, преди 80 и трябва да се коли, че надава само на сланина. Технически прогрес, кхъкхъ
вече ги карат да си колят кравите, за да "спасяват" климата в нидерландия ще ги фалират с въглеродни и азотни квоти па вие ходете на запад, вместо да се организирате тук
Зеленчуците , плодовете , животновъдството , изискват много ръчен труд и скъпо планиране. Нямате хора . Няма и пазар за скъпи бързоразвалящи се зеленчуци, плодове. Този бизнес е високорисков без принадена стойност. За това - чесън от братски Китай, картофи от братска Франция и играта спи.
Г-н министре, Защо не попиташ другарката Кунева - Пръмова как разсипа Земеделието у нас и остави като квоти само зърнопроизводството, а останалите отрасли ликвидира в полза на конкурентите Италия, Франция, Гърция, Испания и може би Германия. Ликвидирани бяха преработвателните заводи за селскостопанска продукция, зеленчукопроизводството, овощарството и почти половината от лозарството. Да не говорим за специалистите, техникумите за селскостопански кадри, механици, шлосери, електрозаварчици, електротехници и-т.н. Земята беше разпарчелосана и продадена на безценица на какви ли не уроди и некадърници - все ВАШИ ХОРА!!!. Да не говорим за производството просто нямам думи. От вън се внася НЕКАЧЕСТВЕНА И ТОКСИЧНА ПРОДУКЦИЯ И ОЩЕ И ОЩЕ...... ДА НЕ ГОВОРИМ КАК СЕ УНИЩОЖАВА ПРИРОДАТА И ГОРИТЕ ОТ ДЪРВЕНАТА МАФИЯ - ПОСЛЕ ИМАЛО НАВОДНЕНИЯ И ЩЕТИ, ХАЙДЕ ДЕ !!!. ЗЕМЕДЕЛИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е УНИЩОЖЕНО И НИКОЙ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА ЗА НЕГО, А СЕГА РЕВЕТЕ, АМАН ОТ ТАКИВА НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ВАС.
Има пазар за качествени био продукти с много мижава конкуренция, но да пробият с конвенционални плодове и зеленчуци срещу турските и македонските конвенционални боклуци и субсидирания с 30 евро на декар хоандски гумен зеленчук няма да стане...
Проблемът от много години е с животновъдство, зеленчукопроизводството и трайните насаждения (овощарство, лозарство, рози и т.н.) където се изисква много ръчен труд. Преди 15г баща ми се отказа от фермерството поради липсата на работна ръка, след доста години инвестиции. Имаше нови трактори, а нямаше откъде 2-ма читави трактористи да наеме. Предлагаше добри за времето си заплати, договори, реални осигуровки. Идват за по няколко дни уж желаещи от селото или съседните, работят до аванс и като го вземат и директно в кръчмата. Следащите 2-3 дни не идват на работа понеже не изтрезняват. Като изтрезнеят или се появяват пак и го удрет на молба или повече не им виждаш очите. Ако не им стигнат парите до заплата, гледат как да краднат нещо - източат туба нафта от машините да продадат за да си купят цигари или ракия в хоремага. Една година на гроздобер беше пазарил бригада от 20 човека берачи от 2-те села, търговеца идва с 5 гондоли за превоз и сутринта се явяват само 9 човека, 3-ма от тях в 7:00 сутринта лъхат на алкохол и едвам се държат на краката си. Колко време ще издържи човек така. Аз това съм го видял от първа ръка и затова ги рабирам много от фермерите защо им писва. В земеделито ден година храни и всяко нещо трябва да се направи, когато метеорологичните условия са точните, няма събота или неделя. Като пропускаш деня за дадена обработка и накрая губиш добив, качество и в крайна сметка - пари. И пак да кажа не е до пари, просто на село не останаха хора които да знаят какво е да ходиш на работа и да могат да го правят 5 дни по ред в седмицата.
След разбиването на кооперативните няма никаква държавна политика в земеделието водополиването горите. В съседните държави е обратно. Създават и увеличават кооперативните и проливните магистрали увеличават горските земи и доходите на населението.
Не знам какви биха били соц-храните сега. Подозирам, че щяха да бъдат още по-големи боклуци от сегашните. През осемдесетте кренвирши вече не можеха да се ядат - нямаше в тях месо. Киселото мляко беше станало отвратително. Бях спортист, пътувах, и си носех от Франция. А за 1 месец в Канада през 1988 г. ядох по-вкусно и по-евтино отколкото когато и да било. Тогава храната на Запад също беше несравнима със сегашната. Сега пак има добра, но е в пъти по-скъпа от тази за простолюдието. Условията в света се промениха, има глад за природни ресурси. Не идеализирайте миналото, а мислете как да се справяме с настоящето. В историята път назад няма.
Зърнен бос да е напуснал страната.Да не е луд,като половината субсидия отива за тях.Фалират животновъди заради скъпия фураж или зеленчукопроизводители ,заради малките субсидии,скъпите торове и неблагоприятните климатични условия.
По- важното е да помогнем още малко на нато да спечели войната и да премахнем паметника от центъра на София! Идиоти!
Един селянин отишъл на доктор в София. След прегледа,докторът му казал: "Ще ядеш повече зеленчуци и плодове". Селянинът: "Докторе,ама аз само това ям!Да не би от това да съм се повредил?".
Не, нормалното не трябва да е 50% на 50%, а 80% на 20% в полза на бъгарското! А между другото, сега вноса на плодове и зеленчуци не е 60 %,а 90% внос от Турция, Полша, Македония, Гърция и да не изброявам всички !!
Кой пък реши, че 50 на 50 е нормално ? Какво да правят като от ЕС нареждат на големите вериги - никакви български продукти, докато не се изпразнят хладилниците на Италия и Полша, лоби какво да ги правиш !
Господин Вътев вместо млечните продукти да обясни защо месните производства на Тандем са повишили цените си 80% за една година. 210 гр. опаковка свински бекон от 5,40 лв. на 8.99 лв. и то в големите вериги. И това е само пример.
Защо напускат, същубсидиите не им стигат за по 20 джибки ли??
Ами как да ти обясня моето момче- мога да си купя турски домати, мога да си купя френски или египетски картофи и всякаква продукция от внос при това на по-ниски цени. А ти на кого ще си продадеш продукцията дето и консервната фабрика не я иска????? Това ви е проблема на такива като тебе- вечно смятате че някой нещо ви е длъжен и смятате че след като сте произвели някаква продукция задължително трябва да ви я купят на цени каквито вие искате. Когато не можеш да ми предложиш цена и качество няма да ти купя продукцията. Като не можеш да издържиш на конкуренцията- значи не ставаш за тая работа. Ако обаче можеш да ми предложиш по-добро качество по-добър вкус нас приемливи цени и на удобно за мен място- тогава ще си купя от теб. Вече не съм длъжен да ти купувам боклука защото няма какво друго да купя.
И като дойде петък сОФИЯНЦИ си отиват по родните места……..за да хапват яко и грухтят!!!
Да напускат. Но на кого ще оставят Бентли БМВ яхти и хеликоптери. В чужбина размитат за тези измамници. Ще ги посрещнат с цветя и рози
Тази политика е гавра с производители и купувачи. Дано малките производители никога да не стигнат до супермаркетите, където ги чака жестока експлоатация! Продажното правителство иска да изкорени малките магазинчета и да насочи всички селскостопански продукти произведени в страната през тясното гърло на супермаркетите, за да могат те да печелят при липса на всякаква конкуренция. Зависимостта на снабдяването с храна от няколко вериги не вещае нищо добро за страната. Организирайте евтини за продавачите временни пазари във всеки квартал, например само в съботни дни! Много малки производители биха дошли когато имат нещо за предлагане, много граждани биха купили свежа храна от такъв пазар. Бедния избор на непреработена храна и боклуците на супермаркетите са добри за печалбата им но нездравословни за купувачите.
Така наречените Софиянци са единствено и само консуматори!!! Хайде да се спре за един месец или два зареждането с стоки от цялата страна,която те наричат “ЗАПАДНАЛА ПРОВИНЦИЯ” Почти всички беди ни идват от така наречената столица!
Където се развиват нови производства и технологии, а от вас - селяните - само пиете, колите се с ножове и се трепете с коли. Домати ще си внесем от Турция !
Брех, тази уникална столица... Нали знаете, че няма по-ужасна от нея в Европа ! Който е излизал навън, знае какво означава "организация на градския транспорт", или "култура на шофьорите и пешеходците", или "грижа за фасадите по главните улици", или "ежедневно чистене на поне централната част на града"... Само в нашата велика София всичко е като от индийско село, с прането на терасите, олющени фасади, мръсни улици и паркирани коли по всички тротоари... Живейте си там. Халал да ви е отиването до офиса за 1,5 часа. Ама ако знаете как хич не ви завиждаме, верно...
И аз много искам държавата да ми осигури пионерчета да ми работят за по 40ст на ден като при бай Тошо. Ама няма.
Праеи са, какво да очакват от хомо коалицията с герб и дпс?
Български домати розови, градински - 6.20 лв Вносни, някакви - 1.8 лв. Купувайте български, де!
И кой е луд,3-4 месеца да прибира реколтата за 40-50 лева на ден и най-вероятно без никакво осигуряване.После безработен. В чужбина сезонен работник,около 6 месеца за 80-100 евро на ден и платено осигуряване.