Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов прие поканата на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев да се присъедини към неговия екип в министерството.

Илия Проданов е юрист по образование. Завършил е Великотърновския университете, но целият му трудов стаж до момента е на полето. Той е потомствен зърнопроизводител, като фамилното стопанство обработва 12 000 дка земя в четири землища в две общини - Бургас и Камено.

Юридическите познания му помагат в сферата на земеделието, в която работи вече над 15 години.  "Най-големият университет е полето", каза преди време за медиите Илия Проданов. През 2020 г. е отличен за "Млад еврофермер за 2019". До 2023 г. Проданов е председател на Сдружение "Съюз на зърнопроизводителите "Маркели" - Карнобат. През април тази година стана председател на Управителния съвет на НАЗ, като още през 2020 г. бе предложен да заеме тази длъжност, но тогава отказа.

НАЗ е най-голямата организация на зърнопроизводители в България, чиито членове са регионални сдружения от почти всички области на страната. Целта на неправителственото и независимо сдружение е да представлява и да защитава интересите на членовете и да стимулира фермерите. Многократно Асоциацията е била конструктивна опозиция на институции и органи в сферата на земеделието.

Преди ден бяха назначени четирима заместник-министри в Министерството на земеделието. Така заместниците на агроминистъра Кирил Вътев станаха общо петима, с назначената преди няколко дни Таня Дъбнишка.