Екипът на Министерството на земеделието и храните има изцяло експертна ориентация. Няма нито едно партийно назначение. Задачата ни е наистина да работим за повече български храни, произведени от български суровини. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, представяйки новото ръководство на аграрното ведомство днес, предаде БТА.

Новото е че няма да се занимаваме с отделни сектори в земеделието, а с цялата агрохранителна верига. Ще анализираме състоянието на отделния сектор в рамките на агрохранителната верига, за да може там, където има слаби звена, те да бъдат подкрепени, обясни Вътев.

Ще водим много сериозна битка с виртуални животни, с некоректността по разпределение на пасищата, изтъкна министърът.

Около 30% от заявените животни във фермите, за които се изплащат субсидии (около 1.5 млн глави добитък), са виртуални, фантомни, разкри още преди 2 години тогавашният министър Христо Бозуков.

Има много въпроси, които се решават от общините, има много проблеми, които ще се нуждаят от изменения в закони и в цялата нормативна уредба, отбеляза днес Вътев.

Идваме с намерението да вършим работа, декларира министърът.

Кирил Вътев представи заместник-министрите Георги Тошев, Таня Георгиева, Мирослав Маринов, Александър Йоцев, Деян Стратев.

Съветници на министъра ще бъдат председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, Стоилко Апостолов, д-р Дамян Илиев. Наскоро Светлозар Патарински оглави Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).