Украинският премиер Денис Шмигал призова днес западните страни да прехвърлят на Киев 300 милиарда евро руски активи, които са замразени в чужбина, предаде Франс прес.

"Помощта от нашите партньори е едно изключително важно средство, но ние имаме нужда от предвидимост и стабилност независимо от времето, политическите промени, изборните цикли, които се случват по света", каза Шмигал.

"Конфискацията на руски активи трябва да се превърне в един надежден източник за подкрепа за нашата страна", добави той, цитиран от БТА.

В същото време Полша възнамерява да поиска от ЕС да наложи санкции върху селскостопански продукти от Русия и Беларус. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск при посещение в литовската столица Вилнюс, предаде Ройтерс.

Подобно на голяма част от Европа през последните седмици Полша е обхваната от протести на земеделски производители, демонстриращи срещу екологичната политика на ЕС и нелоялната според тях конкуренция от страна на украински стоки.

Миналата седмица Туск заяви, че пазарните смущения се дължат и на селскостопански продукти от Русия и Беларус, като не изключи възможността за въвеждане на ограничения.

"Бих искал да ви информирам, че днес ще се обърна към председателя на Парламента с предложение за резолюция, с която се призовава Европейската комисия да наложи санкции върху хранителните продукти от Русия и Беларус", заяви Туск по време на съвместна конференция с министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните, информира БТА.

По думите му съвместните действия биха били по-ефективни от мерки, въведени от отделни държави. Шимоните заяви, че Вилнюс ще подкрепи инициативата.