Германските власти искат да конфискуват руски активи за над 720 милиона евро, запорирани като част от санкциите срещу Москва за инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

В изявление от днес германският главен прокурор посочи, че внесъл в съда във Франкфурт искане за започване на "независима процедура за конфискация".

"Целта на производството е да се изземат повече от 720 млн. евро, депозирани от руска финансова институция в банкова сметка във Франкфурт при предполагаем опит за нарушаване на санкциите", се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Според германското издание "Шпигел" средствата принадлежат на Московската фондова борса и са депозирани в германския филиал на банка "Джей Пи Морган".

Германските власти са предприели тези действия, след като Московската фондова борса се е опитала да си върне средствата, което е забранено, тъй като е санкционирана през 2022 г. след инвазията на Русия в Украйна.

Главният прокурор добавя, че правният иск е бил предявен през юли тази година.

Досега Германия се ограничаваше само със замразяване на средствата на санкционираните лица и компании. Ако това искане на прокуратурата бъде удовлетворено, парите ще бъдат внесени във федералния бюджет на Германия.

След руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници замразиха активи на Руската централна банка на стойност над 300 млрд. евро и имущество на физически или юридически лица, на които са наложени санкции за няколко десетки милиарда евро, посочва АФП.