Светът спешно трябва да намали парниковите си газове, за да избегне катастрофа, която ще доведе до намаляване на производството на храна както в селското стопанство, така в морския риболов, предупредиха изследователи, цитирани от Ройтерс.

Ако вредните газове продължат да се повишават бързо, "близо 90 процента от световното население се очаква да бъде изложено на загуби при производството на храна в двата сектора до 2100 година, според ново проучване на изследователи от страни като Франция, САЩ и Канада.

Това са около 7,2 милиарда души. За сравнение под 3 процента от населението или 0,2 милиарда души живеят в райони, които ще отчетат едновременно повишение на производството в тези сектори.

Климатичните промени тласнаха човечеството по опасен път, от който връщането ще стане много трудно, ако отношението към емисиите парникови газове не стане по-сериозно, каза пред фондация Томсън Ройтерс Лорик Тио, който е един от авторите на доклада.

Близо 200 страни се споразумяха в Париж през 2015 година да се борят за ограничаване на повишението на температурите, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, изсичането на гори и други дейности, допринасящи за увеличаване на парниковите газове.

Икономическото развитие и индустриализацията по света доведоха до увеличаване на инфраструктурата за изкопаемите горива като електроцентрали и тръбопроводи.

Климатичните прогнози сочат, че тропическите области, особено в Латинска Америка, Централна и Южна Африка и Югоизточна Азия, ще се сблъскат "непропорционално" със загуби във фермерството и в морския риболов, според новото проучване, публикувано в списание "Сайънс адвансис".

Тези райони като цяло зависят много от селското стопанство и риболова за заетостта, продоволствената сигурност или приходите, се посочва в проучването.

Това е първото проучване, което дава глобална картина за това как климатичните промени ще засегнат производството на храни както на суша, така и в морето, каза Тио от френския Национален център за научни изследвания.