Резултатите на Рено (Renault) и Нисан (Nissan) са плачевни, заяви бившият шеф на френско-японското автомобилно обединение Карлос Гон в интервю за в. "Паризиен", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Гон, който избяга в Ливан от японското правосъдие, което го обвинява във финансови злоупотреби, каза, че двете автомобилни компании се отдръпват една от друга.

"Има проблем с доверието на пазарите към обединението. Аз лично смятам, че резултатите на Рено и Нисан са плачевни. Всяка от двете компании се затваря в себе си. Вече няма истинско съчетаване на управлението между Рено и Нисан, а прикрито дистанциране, подчерта той пред в. "Паризиен".

"От ноември 2018 година до юни 2020 година цената на акция на Дженерал мотърс (General Motors) е спаднала с 12 процента, а на Тойота (Toyota) - с 15 процента. Нисан отчита спад от 55 процента, а Рено - от 70 на сто", добави той.

"Всички тези автомобилостроители се сблъскаха с една и съща криза от Ковид-19, но Рено и и Нисан пострадаха повече от другите", изтъкна бившият ръководител на групата.

Карлос Гон поясни, че не се е явил на 13 юли пред Централната служба за борба с корупцията, финансовите и данъчни престъпления заради техническа спънка - ливанските власти държат паспорта му.

"Има техническа пречка. Паспортът ми е е в ръцете на главния прокурор на Ливан, тъй като Япония издаде международна заповед за ареста ми", поясни той,

Полицаите от службата искаха да го разпитат по обвиненията на японското правосъдие, което го подозира в присвояване на средства за лична изгода. Гон отхвърля обвиненията.