Никога не е било възможно магистрала "Хемус" да бъде построена до 2024 г. Това каза вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов в ефира на Нова тв. Подобна прогноза той сложи в графата "предизборни обещания".

"Могло е да нарисуват "Хемус" до 2024 г. Това се прави и в момента, като работата никога не е спирала. Работата по проектирането също не е спирана. Първият участък е почти готов. При участъците "2" и "3" - при "2" има нужда от преработка, защото е било предвидено първоначално да има тунел, който сега отпада - лошо проектиране. Затова той ще стане догодина пролетта. "Участък 3" - по същия начин - до края на годината ще бъде готов. Няма никакво значение кога ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 участъци. Най-първата възможна практическа полза за шофьорите ще бъде, когато се завърши "Участък 6", уточни министърът.

"В 4 и 5 участък имаме проблеми, защото земята все още не е отчуждена. Там имаме проекти, но отчуждаване не е извършено. Това са две години, които са проспани. Тези два участъка имат незаконно строителство. При тях нищо не се прави сега, защото се отчуждава. Първо трябва да стане това, после да извадим разрешение за строеж и трето - да минем през Народното събрание", допълни той.

"Участъците 7 и 8 са по изцяло ново трасе, защото веднъж имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще удължи с три километра. За да заобиколим започваме от нулата", каза още той.

"В момента А-то и Б-то на инвестиционните проекти е първо - проектиране, второ - отчуждаване, трето - ОВОС, четвърто - строително разрешение и чак тогава започва строежът. Минимум две години са тези четири стъпки", категоричен е регионалният министър. И уточни, че тези срокове са посочени от експерти.

Караджов коментира и обещанието на новата власт за построяването на пет моста над Дунав.

"Аз не съм обещавал за четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. В 4-годишен мандат може най-много да започне строителството на един или повече мостове", категоричен е той.

Шест години е минималният срок, без обжалвания, за построяване на един или повече мостове, каза още министърът.

"Смятам, че са преразчели възможностите. Две години е само подготовката. Има и още един елемент, когато става въпрос за мост между две държави - и другата трябва да потвърди и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично", допълни Караджов.

Той засегна и амбициозната си програма за 3 000 км пътища до края на годината, които да бъдат ремонтирани.

"На сайта си ние сме публикували всеки един от пътищата, за който имаме проектна готовност и в момента обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече индикаторите, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са условията, които ще поставим на изпълнителите. Досега такива не са слагани", обясни вицепремиерът.

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до поскъпване на пътищата, той отговори:

"По заварените "ин хаус" процедури вариантът, в който ги спираме, разваляме договорите и правим на ново честни и почтени процедури по ЗОП - означава минимум с още две години забавяне, плюс плащане на 15% неустойка", предупреди Караджов.

Министърът засегна и отстраняването на Десислава Христова от "Автомагистрали" и обвиненията ѝ, че задкулисието се връща през задния вход.

"Когато казват, че се връща задкулисието най-обичам. Документите говорят, че цялата тази схема с "ин хаус", която се чудя как да развържем, е била създадена за броени дни точно по нейна докладна и с нейно участие в тогавашния борд на "Автомагистрали". Това е било изцяло под давление на предишните редовни управляващи", добави той.