Служебното правителство продължава строителството на АМ "Хемус" на лотове 1, 2 и 3 - това са 51 км между Ябланица и Плевен. Сега ускоряваме отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6 - там има незаконно строителство, и се борим да ги завършим, за да може строителството догодина да започне. За лотове 7, 8 и 9 все още няма одобрено трасе. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред bTV. Тя отбеляза, че досега не са получавани никакви жалби от граждани за строежа на лот 4, който минава през частни имоти.

"И на мен ми е странно, че собственици не реагират на строителство през частен имот, но може би не са знаели, че отсечка 4 се строи незаконно", посочи тя.

"Интересното при отсечки 7, 8 и 9 от автомагистралата е, че има пунктирано трасе, което се изследва технологично, но там са установени свлачища, защитени територии, наличие на специални елени и също така наличие в близост на военен завод, поради което процедурата се връща в изходна позиция", обясни Комитова и допълни, че се прави ново пунктирано трасе. Целево за АМ "Хемус" са определени 4,5 млрд. лв., които не се използват за други цели, т. е. строителството й е обезпечено финансово, но не и като проектна готовност.

Всички бързаме да стане този аутобан. Няма човек, който да не иска да го види готов, но строителството изисква време, убедена е регионалният министър.

Служебното правителство не е спирало строителството, както се твърди в публичното пространство, обобщи тя, цитирана от МРРБ.

Арх. Комитова припомни и, че с актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лв. по бюджета на АПИ за зимно почистване и поддръжка на републиканската пътна мрежа.