Сметката в БНБ, чрез която средствата за изграждането на автомагистрала "Хемус" бяха гарантирани, не е на името на "Автомагистрали" ЕАД и дружеството не може да разполага директно със средствата в нея. Сметката е на името на МРРБ, пише в съобщение на "Автомагистрали" по повод изказвания на министъра на финансите Асен Василев за отпусканите средства за строежа на магистралата.

В отговор на твърденията, че дружеството е разплатило близо 70 на сто от дейностите, а са извършени едва 15-16 на сто, от дружеството посочват, че чрез авансовите плащания са икономисали 80 милиона лева от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 на автомагистралата.

Това мениджърско решение на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД гарантира - замразяване на цените на стоките и услугите, което води до независимост от инфлацията. Авансовото плащане гарантира и производство на необходимото огромно количество основни материали, за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и чрез ритмичните им доставки, пише в позицията на дружеството.

На пресконференция в МС финансовият министър Асен Василев вчера каза, че публичните предприятия от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. са сключили договори за над 20 млрд. лева, от които договори за 11,7 млрд. лева са били с обществени поръчки, а за 8,6 млрд. лева - без, припомня БТА. Над 42 на сто от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки. Той добави, че развалянето на сключени договори е специфично за всеки договор. В повечето случаи те са написани по начин, по който е трудно да бъдат прекратени. Според министъра по-притеснителното е, че тези договори са авансирани - напред са разплатени огромни суми по тях, и в много случаи без да има банкови гаранции. Ако фирмата не си изпълни договора, шансът да можем да си върнем парите е почти нулев, коментира Василев.

По основните инфраструктурни проекти ще продължи работата, в това число и по магистрала "Хемус", за която в бюджета за следващата година ще се заложат средства, но така, че те да минат през обществени поръчки, посочи Асен Василев.