Комисия на американската Камара на представителите одобри вчера гласуването на законопроект за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ, за да се предотврати дефолт в страната. Заседанието на беше излъчено на сайта на комисията, предадоха световните агенции.

Седем членове на комисията подкрепиха инициативата, а шестима бяха против. "Предложението е прието", обяви след гласуването председателят на комисията по вътрешните правила Том Коул - конгресмен републиканец от Оклахома, цитиран от БТА.

Одобрението на комисията беше необходимо, за да може законопроектът да бъде гласуван от пълния състав на Камарата на представителите.

Очаква се това да стане днес. След това документът трябва да бъде одобрен от Сената, а накрая ще отиде за подпис при президента на САЩ Джо Байдън. Американският държавен глава вече призова двете камари на Конгреса да одобрят инициативата.

В края на миналата седмица Белият дом и републиканците в Конгреса постигнаха споразумение за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ до 1 януари 2025 г.

Договореният от страните законопроект предвижда, че през фискалната 2024 година 886 милиарда долара ще бъдат разпределени за отбрана, 121 милиарда долара за медицинско обслужване на ветерани и 637 милиарда долара за други програми, извън отбраната.