Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти са постигнали принципно споразумение по трънливия въпрос за тавана на дълга, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кевин Маккарти. Това е ключов етап за избягване на дефолт в САЩ.

Компромисът е плод на продължителни и сложни преговори. Сега преговорните екипи финализират детайлите, които ще бъдат вписани в законопроект, който ще бъде гласуван в Конгреса. Ако не беше постигнато споразумението, на 5 юни САЩ щяха да се озоват в състояние на дефолт, нямаше да могат да плащат заплати, пенсии или да обслужват други финансови ангажименти.

Подобно на всички големи икономики и САЩ живеят на кредит. Но за разлика от останалите развити страни, САЩ редовно се сблъскват с проблема за тавана на дълга - максимална стойност, до която САЩ могат да задлъжнеят и която трябва официално да бъде увеличена от Конгреса, припомня БТА.

В хода на преговорите от януари насам републиканците обвързаха всякакво вдигане на тавана на дълга, сега фиксиран на 31,4 трилиона долара, с бюджетни икономии и съкращения.

Републиканският лидер в Камарата на представителите Маккарти се представя като неумолим привърженик на бюджетната дисциплина. В последно време той разговаряше с президента демократ относно тавана на дълга.

Принципното споразумение сега дава глътка въздух на американските пазари. Рейтинговата агенция Фич постави в четвъртък под наблюдение оценката ААА на САЩ и заяви, че провал на опитите за постигане на споразумение по тавана на дълга ще бъде отрицателен знак по въпроса за управлението.

Според запознати източници сделката за тавана на дълга запазва разходите, които не са за отбрана, относително ,равни за настоящата фискална година и за 2024 г. За 2025 г. няма таван на бюджетните разходи.

Председателят на Камарата на представителите заяви, че постигнатото принципно споразумение позволява на САЩ да избегне катастрофален дефолт. Той предостави малко подробности относно сделката и каза, че по-късно днес ще проведе нов разговор с Байдън и че се надява да се организира вот на споразумението в Камарата на представителите в сряда.

По-късно президентът на САЩ приветства официално постигнатия компромис.

"Това споразумение е един компромис, което ще рече, че всеки не получава всичко онова, което иска", се казва в изявление на Байдън. Той допълва, че сделката намалява разходите, като същевременно предпазва най-съществените обществени програми. Президентът призова Конгресът да я одобри възможно най-скоро.

Детайли от договореното принципно споразумение засега не се съобщават официално, но Ройтерс обобщава рамката му според информации от демократически и републикански източници.

Съгласно сделката до януари 2025 г. се премахва таванът на дълга, който сега е фиксиран на 31,4 трилиона долара, което ще позволи на правителството да плаща сметките си. В замяна обаче на разходите, които не са свързани с отбраната, бъде наложен таван. През 2024 г. той ще бъде както е настоящият таван на разходите, а през 2025 г. ще се увеличи с 1 процент. Правителството ще похарчи през настоящата година 936 милиарда долара за разходи, които не са в областта на отбраната, като парите ще отидат за жилища, образование, пътна безопасност и други федерални програми.

Очаква се сделката да увеличи разходите за отбрана за 2024 г. на около 885 милиарда долара. Това ще бъде 11-процентно увеличение в сравнение с 800 милиарда долара, предвидени в настоящия бюджет.