Ограничаването на държавните разходи като част от бюджетната сделка, договорена в неделя от президента на САЩ Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите републиканецът Кевин Маккарти, може допълнително да отслаби икономическата активност, която вече е ограничена от затягането на паричната политика, казват експерти, анкетирани от "Блумбърг".

Големите фискални разходи подкрепиха икономиката на САЩ на фона на повишението на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ (Фед) и тяхното ограничаване може да отслаби положителния импулс.

Фед ще трябва да вземе предвид възможните последици от договорените мерки в новите прогнози за БВП и инфлацията на САЩ, които централната банка ще публикува след заседанието на 13-14 юни.

Байдън каза след разговорите с Маккарти в неделя, че е постигнато принципно споразумение за повишаване на тавана на държавните заеми и то ще бъде представено на Конгреса за гласуване.

Споразумението, ако бъде одобрено от законодателите, ще спре повишаването на лимита за държавни заеми до 1 януари 2025 г. В същото време бюджетът за отбрана на САЩ за фискалната 2024 година ще бъде ограничен до 886 млрд. долара, а за другите индустрии до 704 млрд. долара. През фискалната 2025 г. цифрите ще се увеличат съответно до 895 млрд. и 711 млрд. долара.

В резултат на договорените съкращения фискалните разходи на САЩ през следващата финансова година, започваща през октомври, ще останат приблизително на нивото на текущата. Предишният проектобюджет предвиждаше тяхното увеличение.

"Постигнатото споразумение предполага, че фискалната политика ще стане малко по-рестриктивна, докато паричната политика вече е стегната и вероятно ще продължи да се затяга", каза Даян Суонк, главен икономист в консултантската компания KPMG LLP, цитиран от "Блумбърг".

Общата прогноза на анкетираните от агенцията икономисти предполага, че икономиката на САЩ ще се свие с 0.5% на годишна база както през третото, така и през четвъртото тримесечие на 2023 г. "Ограничаването на бюджетните разходи по време на икономическия спад ще увеличи натиска върху БВП и заетостта", каза главният икономист на JPMorgan Chase & Co. Майкъл Фероли.

Фискалната политика може да работи в тандем с паричната политика за ограничаване на инфлацията в САЩ, казват експерти.

"Това е важно развитие - измина повече от десетилетие, откакто паричната и фискалната политика се движеха в една и съща посока", каза Джак Еблин, главен инвестиционен директор на инвестиционната компания Cresset Capital Management. - Може би фискалното ограничение ще изиграе роля за ограничаване на инфлацията."

Гласуването в Конгреса на бюджетната сделка, договорена от Байдън и Маккарти, може да се проведе в сряда, отбелязва Асошиейтед прес.