Жените напредват в света на финансите с успеха на дами като финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и Джейн Фрейзър, която неотдавна зае водещата позиция в банковия гигант Ситигруп (Citigroup).

Когато стане дума за лични финанси обаче, жените често изостават, показвайки по-малка склонност да инвестират и увеличават личното си богатство, информира Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

За този дисбаланс има множество причини. Трайното и широко разпространено неравенство в заплащането означава, че жените често получават по-малко от колегите си мъже за една и съща работа, докато губят и много пари, тъй като грижите, които те полагат за членове на семействата си обикновено не се заплащат. Междувременно по-голямата продължителност на живота им, съчетана с увеличаването на разводите, оставят много жени сами да носят отговорността за финансовото си състояние на по-късен етап в живота им.

Има начини обаче жените да преодолеят тези предизвикателства и да упражняват по-добър контрол над парите си, съветва Лорна Тан от сингапурската банка Ди Би Ес банк (DBS Bank) и успешен автор на книги за управление на личните финанси.

Изградете си самоувереност

Това е най-важният съвет. Жизненоважно е жените първо да станат по-уверени, че могат да поемат контрол над личните си финанси.

Според едно изследване жените като цяло заделят за спестявания повече пари от мъжете (41 процента спрямо 35 процента), като същевременно инвестират много по-малко в рискови активи, носещи евентуално по-голяма печалба (25 процента спрямо 32 процента).

"Обикновено това се дължи на факта, че те са по-неуверени. Вярвам обаче, че с образование и по-добро разбиране жените могат да се научат по-уверено да управляват финансите си", посочва Тан.

Авторката препоръчва да се започне с изграждане на основно разбиране на механизма на спестяванията и инвестициите чрез четене на статии и включване в безплатни уебинари. Може да се продължи с по-задълбочено проучване на определени теми и с инвестиции, които ви привличат.

Тан предупреждава все пак да се подхожда предпазливо, с акцент върху цялостното финансово планиране, вместо върху само една област, например акции.

Създайте си план

След това изложете подробно финансовото си състояние и личните цели, които си поставяте. После обмислете финансовите си навици и разработете бюджет, който да ви "държи в пътя".

Тан препоръчва да започнете със заделяне на поне 10 процента от доходите си под формата на спестявания и инвестиции, макар винаги да се застъпва за спестяване на повече.

Авторката съветва също така да се натрупа "фонд за спешни случаи", равняващ се на дохода за три до пет месеца, преди да се мисли за инвестиране, при което 50 процента от нетните ви активи да бъдат вложени в доходоносни активи като акции, облигации и недвижими имоти.

Нека парите ви работят

Обикновено жените са по-малко склонни да правят рискови инвестиции, но при ниски лихви е важно "парите да бъдат впрегнати в работа".

Въпреки истерията около търговските платформи напоследък и т.нар. мийм-акции като на търговеца на видеоигри ГеймСтоп (GameStop), Тан по-скоро препоръчва да не се влагат пари в отделни акции.

Вместо това според експертката е по-добре инвестициите да започнат с портфейли с ниски разходи за управление, които са достъпни чрез автоматизирани съветници като Бетърмент (Betterment), СташАуей (StashAway) и Нътмег (Nutmeg). При тях нивата на риск варират, така че можете да внасяте промени с времето, когато поносимостта ви към риска започне да се променя.

Най-добре е това да се прави чрез малки, редовни инвестиции, при което се намалява ефектът от пазарната нестабилност. Междувременно това, че парите ви са инвестирани, означава, че можете да спечелите от сложни лихви, при които печалбите ви се реинвестират, за да донесат нови приходи.