Жените в Европа, които работят със същата квалификация като мъжете, все още получават значително по-малко възнаграждение. Това сочи изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC - ЕКП), цитирано от Асошиейтед прес.

Организацията, която представлява 45 милиона трудещи се в 38 европейски страни, сравнява заплатите в две страни от Западна и Източна Европа - Германия и Румъния, допълва БТА. Синдикатът изследва ситуацията с жените, заети в сектора на домакинските електроуреди, и мъжете в автомобилостроенето.

Прилагат се няколко критерия като умения, физически усилия и отговорност. Сравняват се възнагражденията на кадри на пълен работен ден и на еднаква възраст, работещи на постоянни трудови договори в средноголеми компании.

В Германия жените в сектора на "бялата техника" печелят брутно с 865 евро по-малко на месец от мъжете в автомобилостроенето - работа, която изисква сходна квалификация, установява синдикалната организация.

В Румъния, където заплатите са значително по-ниски, средната разлика в нетните доходи е 244 евро, според проучването на ЕКП.

 

Кризата с Ковид-19 показа и дълбоко вкоренените предубеждения зад заплатите в професии, доминирани от жени. Полагането на грижи и чистенето са признати за "жизненоважни", макар да са сред най-ниско платените, допълва организацията.

Миналата година, основавайки се на данни от европейската статистическа служба Евростат, ЕКП посочи, че на жените ще им трябват още 84 години, за да постигнат равно заплащане при сегашните темпове на промяна.

Организацията призова Европейската комисия бързо да представи директива за прозрачност на възнагражденията. Припомняме, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен планираше да обяви задължителни мерки за прозрачност в заплащането през първите 100 дни от мандата си, но това още не е станало.