Израелският кабинет днес одобри план замразените палестински данъчни фондове да бъдат държани в трета страна и си запази правото да реши кога парите могат да бъдат преведени на Палестинската автономия (ПА), предаде Ройтерс.

Съгласно временните мирни споразумения израелското министерство на финансите събира данъци от името на палестинците и прави ежемесечни трансфери на пари към Палестинската автономия, която има ограничено самоуправление в окупирания Западен бряг.

Но по отношение на това споразумение постоянно се водят спорове и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) днес заяви, че иска парите в пълен размер и няма да приеме условия, които й пречат да плаща на служителите си, включително в Газа.

"Всякакви орязвания на финансовите ни права или каквито и да било условия, наложени от Израел, които пречат на ПА да плаща на нашите хора в ивицата Газа, са отхвърлени от нас", заяви Хюсеин ал Шейх, генерален секретар на изпълнителния комитет на ООП, заяви в социалната мрежа "Екс".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на кабинета е било подкрепено от Норвегия и Съединените щати, които ще бъдат гарант за спазването на рамката.