Изплащането на дивидентите ще става единствено по банков път, за да се ограничи сивата икономика, обяви министърът на финансите Асен Василев пред социалните партньори, които на извънредно заседание на Тристранния съвет обсъдиха проекта за Бюджет' 2023. Той отбеляза, че в момента тази практика се прилага при възстановяване на плащания от НАП и "Митниците", но с промените в проектобюджета ще се разшири и за всички видове плащания от държавата, включително и по европрограмите.

"Знаете, че основният начин на некоректните фирми за изплащане на заплати в плик е собственикът да тегли дивидент на каса, което никъде не е отчетено като операция и съответно после този дивидент на каса след това се раздава на работниците", обясни Василев, цитиран от БНР.

Ако една фирма е неизряден платец към държавата, няма да получава плащания от нея, категоричен е Василев.

"Тоест, ако една фирма е неизряден платец към бюджета, тя няма как да получава обратно каквито и да е средства, които вървят през бюджета или през различните програми за подпомагане."

Този бюджет е изпълним, но не е лесно изпълним. Ще трябва да се положат усилия за повишаване на събираемостта в приходната част, с оглед на което има и няколко преходни и заключителни разпоредби в самия законопроект, каза още Василев, цитиран и от БТА. По думите му целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август. Като ключово министърът посочи спазването на 3% дефицит.

"В разходната част са заложени политиките по доходите, заложени от служебния кабинет", заяви Василев.

Министърът изтъкна, че държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества, като по думите му тази мярка е събудила обществено внимание.

По-рано днес социалните партньори обсъдиха и проектите на бюджет на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. Съгласие и по двата проекта не бе постигнато.