Египетската лира се обменяше миналата седмица за половината от стойността си през март след третата намеса на централната банка, продиктувана най-вече от новия заем от Международния валутен фонд (МВФ). Инфлацията в страната надвиши 20 на сто, пише БТА.

Тази нова девалвация на египетската валута - до 31,95 лири (1,076 евро) за долар сутринта на 11 януари, макар и след това да се възстанови в рамките на деня до 29,8 лири за долар, засегна милиони жители на една страна, в която по-голямата част от стоките се внасят, информира Те Ве Сенк Монд.

Египетската инфлация през декември е достигнала 21,9 на сто, а цените на хранителните стоки са скочили с 37,9 на сто на годишна основа, според официалните статистически данни. Лошата новина е, че според някои експерти обезценяването може да продължи, тъй като на черния пазар лирата се обменяше за около 35 лири за долар.

Държавата е "хваната за гърлото"

Египет понася в пълна степен и последиците от руската инвазия в Украйна, тъй като е най-големият вносител на пшеница в света. Двата най-големи производителя на тази житна култура в света са Киев и Москва. Така Кайро трябва да се снабдява от други страни на рязко скочили цени.

"Хваната за гърлото", страната има резерви от едва 34 милиарда долара (около 31,7 милиарда евро), в това число 28 милиарда долара под формата на депозити от съюзниците от Залива, а външният дълг е нараснал повече от тройно за 10 години - до 150 милиарда евро, пише "Жьон Африк". Египет е една от петте страни в света , които са изложени на най-висок риск от дефолт по външния дълг.

Кайро получи нов кредит от МВФ през декември, но трите милиарда долара, които вече му бяха изплатени за почти четири години, продължават да тежат: само обслужването на дълга за 2022-2023 г. е на стойност 42 милиарда долара. Вашингтонската институция призова най-вече за "окончателна промяна към режим на плаващ обменен курс" и "парична политика за постепенно намаляване на инфлацията".

Египет трябва да проведе и "структурни реформи в много области, за да намали влиянието на държавата" в една икономика, в която все още властват държавни компании или свързани с армията фирми, от които произхожда и президентът Абдел Фатах ас Сиси, заяви международната финансова организация.

Застой в туризма, но огромно находище на природен газ

Туризмът, друг значителен източник на чуждестранна валута в страната, е намалял наполовина след революцията през 2011 г., която свали от власт Хосни Мубарак. След като този сектор, осигуряващ 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и 2 милиона работни места, започна да се съживява през 2019 г. , пандемията от КОВИД-19 отново го удари. Остава обаче природният газ, като огромно находище бе открито през 2015 г. в египетски води - това са потенциално 850 милиарда кубични метра върху площ от 100 квадратни километра.

С оглед на обезценяването на местната валута спрямо долара редица вносители са спрели да доставят стоки, което е опразнило рафтовете на магазините и е затруднило лъскавите търговски центрове, изникнали в шикозните квартали на Кайро. Някои международни франчайзи цяло лято са предлагали облекло от предходната есенно-зимна колекция, а много електронни части и апарати просто вече не са достъпни в страната.

Доларите не достигат за вносителите, които продължават да правят поръчки, тъй като тегленията са все по-строго контролирани. Според правителството понастоящем хранителни стоки за няколко милиарда долара са блокирани в египетските пристанища. Супермаркетите са на принципа да отпускат конкретни дажби, а ресторантите са намалили драстично порциите си, за да се опитат да не вдигат цените. По официални данни 30 на сто от жителите на Египет са под прага на бедност, а още толкова малко над него.