Сърбия постигна договор с Международния валутен фонд (МВФ) за двугодишно стендбай споразумение в размер на 2,4 млрд. евро, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Икономистът Милан Неделкович оцени, че основната причина за новото споразумение на Сърбия с МВФ е необходимостта да се осигурят парични средства, които могат да бъдат използвани в период на криза, тъй като позволява по-ниски разходи от директните заеми на международния финансов пазар.

Споразумението с МВФ със сигурност няма да навреди. Фактът, че можем да получим допълнителната ликвидност, която е необходима в момента, ако има нужда от нея, е хубаво нещо, заяви Неделкович. Той добави, че ако Сърбия има споразумение с МВФ, тя е под по-строг мониторинг от фонда.

Неделкович обясни, че споразумението е положителен сигнал за международните инвеститори, които обмислят да инвестират в сръбски облигации или сръбската икономика, тъй като те знаят, че МВФ ще наблюдава вътрешната икономическа и фискална политика и ще гарантира, че тя ще бъде силна, като в същото време време държавата трябва да работи допълнително за завършване на реформата на публичните предприятия.

Тегленето на пари може да не е необходимо, както бе през 2015 г., когато Сърбия имаше стендбай споразумение и когато не бяха теглени средства, смята Неделкович.

Ако все още има нужда от средства от МВФ, той се надява държавата да похарчи парите за инвестиции, въпреки че догодина предстоят големи вноски по кредита, които трябва да бъдат рефинансирани.

Очаква се бордът на директорите на МВФ да потвърди официално споразумението със Сърбия през декември.