Руският петролен гигант Роснефт обяви днес, че спира дейностите си във Венецуела, предадоха световните агенции.

"Роснефт обявява края на операциите си във Венецуела и продажбата на активите си в южноамериканската страна", се казва в изявление на петролния гигант.

Москва обаче ще си остане ключов партньор на режима в Каракас. Според комюникето на Роснефт тя е сключила договор с компания, която е 100 процента собственост на Руската Федерация, за да продаде всичките си интереси и да преустанови участието си във венецуелските операции, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Съгласно това споразумение всички активи и операции на Роснефт, свързани с Венецуела, ще бъдат преотстъпени, приключени или ликвидирани.

Роснефт, която имаше силно присъствие във Венецуела, беше под натиск от страна на САЩ, които се опитват да накарат венецуелския президент Николас Мадуро да се оттегли от властта. Вашингтон обяви през февруари санкции срещу филиал на Роснефт заради присъствието му в тази страна.

Миналия август Роснефт и Венецуела се договориха за разработването на две газови находища в Карибско море в района на щата Сукре.

Русия, заедно с Китай и с Куба, са едни от основните поддръжници на социалиста Мадуро.

Москва е вторият кредитор на Каракас и част от венецуелския дълг в размер на няколко милиарда долара се изплаща под формата на въглеводороди, според договори между Роснефт и венецуелската национална петролна компания Пе Де Ве Ес А.