Със затварянето на 70 процента от предприятията в Италия заради пандемията икономическите загуби на страната ще достигнат 100 млрд. евро месечно. Това прогнозира ръководителят на асоциацията на италианската промишленост Кофиндустрия (Confindustria) Винченцо Боча.

С последния указ (за спиране на производствата на стоки, които не са от първа необходимост) икономиката преминава във военновременен режим. Спират се 70 процента от производството. Ако брутният вътрешен продукт е 1,8 трлн. евро годишно, то това означава, че месечно се произвеждат (стоки за - бел. ред.) 150 млрд. евро и при сегашното затваряне загубите ще достигнат 100 млрд. месечно, посочва Боча.

Италианският премиер Джузепе Конте подписа вчера нов указ с мерки срещу разпространението на коронавируса, които предвиждат затваряне на всички промишлени предприятия в страната, произвеждащи стоки, които не са от първа необходимост.

Освен селското стопанство и хранителната промишленост, продължават да работят транспортът (макар и в намален режим), сервизите (както за автомобили, така и за компютърна и битова техника), текстилни заводи, добивни и нефтопреработващи предприятия, тютюневи заводи, авиокосмически производства.

Отворени остават също банки и застрахователни компании (препоръчително в дистанционен режим), юридически кантори и архитектурни студиа, хотели. Работа продължават болногледачи и бавачки.

Режимът обаче е обект на ожесточени спорове. Конфиндустрия настоява заводите да не се спират изцяло.

Синдикатите пък протестират, тъй като според тях не се гарантира безопасността на работниците на работните им места. Профсъюзите в металургическата промишленост днес обявиха 8-часова стачка в Ломбардия - областта, която е най-тежко засегната от епидемията. Стачкуват и работниците на военно-промишления концерн Леонардо (Leonardo).