Италия призова Европейският съюз да се заеме незабавно със съставяне на план за създаване на обща система за съхраняване на природен газ като една от мерките за предотвратяване на бъдещи кризи с недостиг на синьото гориво. Това обяви премиерът Марио Драги в края на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел, предаде Ройтерс.

След края на заседанието Драги заяви пред журналисти, че Брюксел трябва да изготви инвентаризация на наличните към момента газови резерви в целия блок.

"По отношение на енергетиката Италия подчерта необходимостта от незабавна намеса на европейско равнище", каза той.

От останалите лидери френският президент Еманюел Макрон изтъкна като причина за непрекъснатото поскъпване от последните седмици прекалената, според него, зависимост на Европа от вносна енергия.

При вероятно последното си участие в среща с европейски лидери германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че сегашната криза не бива да попречи на прехода на континента към климатична неутралност.

Меркел констатира, че 6 години след сирийската криза Европейският съюз остава уязвим заради миграционния проблем.

В заключение лидерите на страните от ЕС призоваха Европейската комисия и страните членки незабавно да се използват всички налични инструменти в краткосрочен план, за да се облекчат най-уязвимите битови потребители и фирми от скока на цените на енергията, като се отчитат спецификите в различните държави.