Испания възнамерява да събира над 700 милиона евро годишно от нов данък върху нерециклируемите пластмасови опаковки, съобщи днес министърката на екологията Тереса Рибера, цитирана от Ройтерс.

Новият налог, възлизащ на 0,45 евро на килограм нерециклируема опаковка, е включен в проектозакон на правителството, целящ да се изпълни целта на ЕС за постепенен отказ от пластмасови изделия за еднократна употреба до 2021 година.

На пресконференция Рибера каза, че данъкът е пряк и ще се налага върху производството и вноса на еднократните пластмасови опаковки.

През 2017 година, за когато има най-нови данни, Испания е щяла да събере 724 милиона евро от този тип данък, каза тя.

Пред новия налог обаче има още дълъг парламентарен път за одобрение.

ЕС планира да забрани сламките, приборите и чиниите за еднократна употреба до 2021 година, за да намали замърсяването.

Новият данък е предложен на фона на усилията на Мадрид да намери нови източници на приходи, за да намали нарастващия бюджетен дефицит, предизвикан от пандемията от коронавирус.

Правителството преразгледа прогнозата си за дефицита до 10,34 процента от брутния вътрешен продукт спрямо 1,8 процента през февруари.

Данъкът върху нерециклируемата пластмаса е едно от предложенията на Европейската комисия към страните членки като начин да й помогнат да върне 750 милиарда евро, които ще вземе назаем за финансиране на икономическото възстановяване от пандемията. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова